O finanțare de aproximativ 250 de milioane de lei de la proiectul drumului strategic nu poate fi utilizată din cauză că firma de asigurări City Insurance a intrat în faliment. Una din consecințele directe ale lipsei unui asigurator a fost întârzierea gradului de realizare al lucrărilor. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că această firmă de asigurare a cam fost singurul asigurator care a activat pe piața românească, iar executanții lucrărilor nu au putut beneficia de serviciile acestuia.
„La această problemă cu asiguratorul s-a suprapus și creșterea prețurilor în sectorul construcțiilor, care a fos completată prin actele legale de actualizare. Dar la actualizarea prețurilor se cerea o asigurare valabilă, iar un asigurator în faliment nu poate da o asigurare valabilă. Executantul nu a avut de unde să ia asigurarea, pentru că nici alți asiguratori nu au emis polițe. Și, astfel, suntem într-o situație de blocaj, care nu se datorează nici nouă, dar nici executantului”, a explicat Dumitru Buzatu.
Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, începând cu data de 1 aprilie 2016.
CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.
(Dănuț CIOBANU)