Est News

Un nou produs de asigurare pentru agricultorii români: „Indice de secetă – umiditatea relativă a solului”

Singurul asigurator agricol specializat din România, Agra Asigurări, a anunțat   lansarea celei mai moderne polițe de asigurare dedicate fermierilor care vor să își protejeze munca împotriva secetei, întrucât oferă o acuratețe sporită prin folosirea tehnologiei de ultimă generație ce măsoară umiditatea relativă a solului cu ajutorul sateliților de tip radar.  Astfel, prin intermediul noului produs – „Indice de secetă – umiditatea relativă a solului”- compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achiziționa o poliță de asigurare, pe fondul schimbărilor climatice accelerate.

Evoluția imprevizibilă și intensitatea acestor fenomene afectează de la an la an sectorul agricol din România și munca fermierilor autohtoni. Dacă în 2020 seceta majoră a afectat masiv zona de sud-est a României, în 2021 aceeași regiune s-a confruntat cu evenimente meteorologice extreme și daune produse de grindină, furtună și ploi torențiale atât în perioada de dezvoltarea a culturilor, cât și în apropierea recoltei. Predicțiile specialiștilor arată că agricultura românească ar putea să urmeze același scenariu nefavorabil ca în anul 2020, datorită celei mai secetoase ierni din ultimii 5 ani resimțită în special în sud-estul țării, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.

„Seceta este un fenomen care impune permanent obstacole în agricultura românească, iar în ultimii ani începe să se manifeste în toate anotimpurile în anumite regiuni. Din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor extrem de ridicate, majoritatea culturilor pot fi  compromise sau ajunge la limita de supraviețuire, ceea ce afectează din plin stabilitatea pe termen lung a fermierilor, dar și lanțul de aprovizionare din industria alimentară”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Directorul General al sucursalei Agra Asigurări din România.

 

Noul produs de asigurare, numit „Indice de secetă – umiditatea relativă a solului”, acoperă daunele produse de deficitul mediu de umiditate relativă a solului atât la culturile de primăvară, respectiv porumb, soia, floarea soarelui, cât și pentru grâul de toamnă.

În evaluarea daunelor produse de secetă se analizează indicele de umiditate din sol, calculat pe baza măsurătorilor zilnice ale conținutului relativ de apă din primii centimetri de la suprafața solului. Măsurătorile sunt efectuate cu ajutorul sateliților MetOP-B, MetOP-C prin ASCAT și completate de satelitul Sentinel 1 (SCATSAR), obținând astfel date exacte din toate terenurile arabile, nefiind necesară montarea senzorilor la suprafața solului.

Valoarea zilnică a indicelui de umiditate este disponibilă la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT) prin puncte de măsurare disponibile în grile de  500 x 500 de metri și sunt disponibile indiferent de condițiile meteorologice aferente perioadei și zonei geografice analizate. Din toate valorile ponderate de la nivelul unității administrativ-teritoriale se stabilesc valorile zilnice de referință și valorile zilnice a indicelui de umiditate

Umiditatea relativă a solului reprezintă conținutul relativ de apă din primii centimetrii de sol și indică cât de umed sau uscat este solul în stratul său superior. Acest parametru este exprimat ca un nivel de saturare între 0% și 100%, unde 0% este complet uscat și nu mai există apă în sol care să poată fi utilizată de culturile agricole, iar 100% este saturat în totalitate și nu mai poate absorbi apă.

Despăgubirea se plătește fermierului pentru toate suprafețele unei culturi pe baza indicelui de umiditate a solului corespunzător unității administrativ-teritoriale alese, atunci când se atinge sau se depășește pragul declanșator în faza respectivă de vegetație a culturii. În calculul despăgubirilor se iau în considerare numai valorile indicelui de umiditate a solului furnizate de către EODC – Earth Observation Data Centre For Water Resources Monitoring Gmbh (Centrul de Observare a Pământului pentru Monitorizarea Resurselor de Apă). 

 

„Încercăm în fiecare an să fim alături de agricultorii din România și să ne ajustăm oferta de asigurare și portofoliul de produse în funcție de evoluția climatică, dar și de nevoile fermierilor, astfel încât aceștia să aibă o plasă de siguranță care să le permită să-și continue activitatea. Aportul tehnologiei în metodologia de evaluare oferă o acuratețe mult mai mare în determinarea gradului de afectare al culturilor. Raportându-ne la umiditatea prezentă în primii centimetri de la suprafața solului și nu la nivelul de precipitații înregistrat de stațiile meteo, evaluarea reflectă realitatea din teren, context favorabil pentru fermieri”, a explicat Horia-Adrian Lupu.

 

Bilanțul celor 5 ani de activitate ai Agra Asigurări în România arată evoluția ascendentă a companiei și totodată nevoia în continuă creștere a agricultorilor români pentru aceste servicii. Astfel, în această perioadă, asiguratorul a sprijinit peste 4500 de fermieri cu o suprafață totală cultivată de 2.9 milioane de hectare și a contribuit activ la digitalizarea sectorului agricol din România, prin asigurarea unui proces facil și nebirocratic pentru achiziția unei polițe, avizare și evaluarea daunelor, dar și plata despăgubirilor.

###

Despre Agra Asigurări

 

Societatea de asigurări agricole Österreichische Hagelversicherung a fost înființată în anul 1947 în Austria la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Din 2016, compania oferă produsele sale de asigurare și fermierilor din România, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse, compania oferă asiguraților cele mai bune soluții pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurări garantează cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid și nebirocratic în caz de daună este principiul de bază al societății Agra Asigurări.

 

Exit mobile version