La 21 martie 1910, la Lipovăț, județul Vaslui, s-a născut Ștefan Ciubotărașu, într-o familie de țărani.
Anul acesta se împlinesc 112 ani de la nașterea marelui actor și scriitor, care nu a fost un simplu trecător prin viață, lăsând moștenire memorabile interpretări actoricești pe scenele teatrelor românești și la microfonul Teatrului Național Radiofonic, dar și prin filmele realizate. Este supranumit ”actorul celor 300 de roluri”.
”Ștefan Ciubotărașu reprezintă un simbol pentru lumea teatrului și filmului românesc, având roluri importante într-o serie de capodopere ale cinematografiei, cum ar fi Pădurea spânzuraților, film premiat la Festivalul de la Cannes din 1965, Neamul Șoimăreștilor, Amintiri din Copilărie, Columna și altele. De aceea se cuvine să păstrăm vie personalitatea lui Ștefan Ciubotărașu, iar generațiile care vin să nu-l dea uitării”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Primele încercări literare sunt publicate în revista Liceului ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, ”Năzuința”, cu pseudonimul Ciciricea, numele un clovn popular. Ștefan Ciubotărașu a scris poezie până în ultima clipă a vieții (d.-27 august 1970).
Autoritățile din comuna Lipovăț au amplasat bustul actorului în curtea Centrului Cultural, care îi poartă numele, operă a sculptorului Gheorghe Alupoaei.
Banca Naţională a României a emis la 16 august 2010 o monedă comemorativă de argint, cu titlul de 999‰, de calitate proof, într-un tiraj de 1.000 de exemplare, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea talentatului actor Ştefan Ciubotăraşu.