de Dănuț CIOBANU
Consilierii locali din CL Vaslui au acuzat faptul că după majorarea prețului la apă și canalizare, municipiul reședință de județ va fi al doilea oraș din țară, în ceea ce privește nivelul prețurilor acestui serviciu public. Consilierii locali au criticat și modul în care se derulează proiectul de extindere a rețelelor de apă și canal, fiind străzi unde constructorii au spart de trei ori. Noile prețuri la apa potabilă și canalizare sunt următoarele: apa potabilă crește cu un procent de 23,7% de la 5,56 lei/mc la 6,88 lei /mc, iar la canalizare – epurare creșterea este de 2,5%, de la 3,65lei /mc la 3,74 lei /mc.
Scumpirea serviciului de apă potabilă și canalizare începând din luna aprilie 2022 a provocat discuții aprinse în Consiliul Local (CL) Vaslui. Dragoș Chirica, consilier local USR-PLUS, a spus că în urma acestei majorări vom avea cel mai mare preț al apei potabile din țară. Mai mult, dacă luăm în considerare apa potabilă și canalizarea, municipiul Vaslui se va clasa la capitolul prețuri pe al doilea loc la nivel național.
„Forța economică a locuitorilor din municipiul Vaslui nu este la fel cu cea din restul țării. Avem cea mai mică putere de cumpărare la nivel de țară”, a spus Dragoș Chirica.
La rândul lui Valentin Dragomir, consilier PNL, a spus că toți consilierii trebuiau să fie informați în legătură cu elementele care influențează creșterea prețului la apă.
„Nu putem să aprobăm acest punct fără să ne referim la proiectul de apă și canal care se derulează în oraș. Sunt locuri în Vaslui unde firma a spart de trei ori. Ce se întâmplă?”, a întrebat consilierul liberal.
Vasile Pavăl, primarul municupiului Vaslui, a precizat că salarile de la operatorul de canal sunt medii sau sub medie, că societatea nu beneficiază de dotări exepționale, deși ar trebui.
„Volumul producției a scăzut de la un an la altul. Industria a căzut în totalitate, iar un volum mare de apă mergea acolo. Municipiul Vaslui este condamnat să se aprovizioneze cu apă de suprafață și este un consum mare de materii primi pentru potabilizare. Și energia electrică este foarte scumpă. Nimănui nu îi convine să intervină asupra prețurilor. SC Aquavas a venit cu această majorare să poată funcționa în perioada următoare”, a spus Vasile Pavăl.
Începând din luna aprilie 2022, noile prețuri la apa potabilă și canalizare sunt următoarele: apa potabilă crește cu un procent de 23,7% de la 5,56 lei/mc la 6,88 lei /mc, iar la canalizare – epurare creșterea este de 2,5%, de la 3,65lei /mc la 3,74 lei /mc. Noile prețuri au fost avizate favorabil de către ANRSC, care a considerat întemeiată cererea formulată de SC Aquavas Vaslui.
Necesitatea majorării tarifelor a fost determinată, în principal, de creșterea semnificativă a prețurilor la energia electrică. În mod concret, din punct de vedere valoric energia electrică a crescut cu 526 la % față de anul 2019, an când a avut loc ultima majorare de preț.
„Ca și repere valorice în acesată perioadă de timp, arătăm că în fundamentarea anterioară prețul era de 213,7 /lei/Mwh, în august 2021 a ajuns la valoarea de 563 lei/Mwh, iar în decembrie 2021 este de 1124 lei/Mwh. Însă, acesta din urmă a fost plafonat prin OUG nr 3/2022 care modifică și completează OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, la valoarea de 840 lei/Mwh. În propunerile din fișa de fundamentare pentru modificarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă s-a utilizat prețul plafonat la valoarea de 840 lei/Mwh”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvât al SC Aquavas Vaslui.