Aproape 80.000 de ucraineni refugiaţi din calea războiului au ales să rămână în România atâta timp cât ţara lor este ţinta bombardamentelor, iar 30.000 dintre aceştia sunt copii. O parte dintre copii a fost preluată de centre pentru protecţia copilului, alţii sunt în continuare alături de familiile lor, dar cu toţii au nevoie de integrare socială şi educaţională.
Limba este considerată principala barieră în acest sens, aşa că psihologii Ajungem MARI au realizat un ghid cu activităţi şi jocuri bazate în special pe comunicarea nonverbală. Activităţile pot fi realizate împreună cu copiii refugiaţi de oricine îşi doreşte să petreacă timp cu ei, să le arate că le este alături şi să le aducă bucuria de a se juca fără grija că nu pot comunica verbal cu cei din jur.
Emoţiile şi acţiunile au un limbaj universal valabil, iar ghidul realizat de psihologii Ajungem MARI este o resursă generoasă de idei şi materiale care pot inspira altele noi, în funcţie de nevoile copiilor şi materialele aflate la îndemână.
Acest ghid a venit dintr-o nevoie a celor ce ajung să interacţioneze cu copiii şi îşi doresc să aibă parte de o îndrumare pentru ca acele întâlniri să fie cât mai calitative, pentru ca relaţia să se construiască mai uşor. Însă cel mai important este, de fapt, ca aceşti copii să aibă parte de câteva experienţe frumoase într-o mare de tristeţe şi incertitudine. – Miruna Nanu, manager de proiect Ajungem MARI
Ghidul a fost pregătit pentru a le veni în ajutor volutarilor Ajungem MARI care merg în centrele unde sunt cazaţi copiii ucraineni şi au nevoie de suport pentru a le putea fi cât mai aproape. Este însă o resursă bună pentru oricine interacţionează cu copiii refugiaţi, fie că vorbim de voluntari, de oameni care îi adăpostesc sau educatori.
Ghidul conţine 30 de activităţi bazate pe comunicarea nonverbală, pe mişcare, joacă, activităţi senzoriale ce stimulează mecanismele gândirii, joc de rol şi ateliere de lucru manual. Materialele necesare sunt minime şi pot fi găsite uşor, inclusiv pot fi improvizate din lucrurile aflate la îndemână.
Distresul afectează funcţiile organismului, iar joaca vine în ajutor şi hrăneşte partea sănătoasă, astfel că nivelul stresului scade, se instalează un sentiment de confort, copiii obţin simţul controlului pierdut, iar zâmbetul, ştim cu toţii, ajută la creşterea stării de bine.
Imaginaţi-vă că peste ani de zile, când ei îşi vor aduce aminte de acest război şi prin ce au trecut, o să aibă un moment în care o să-şi aducă aminte şi că cineva le-a făcut această perioadă puţin mai frumoasă prin aceste activităţi. – Miruna Nanu, manager de proiect Ajungem MARI
Tot în sprijinul celor care sunt implicaţi în această perioadă în activităţile de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina psihologii asociaţiei au realizat şi un ghid care să îi ajute în gestionarea emoţiilor puternice pe care le resimt.
Ajungem MARI este programul demarat de Asociaţia Lindenfeld pentru susţinerea educaţiei copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Peste 1.400 de voluntari vizitează săptămânal peste 2.500 de copii din centre de plasament şi îi susţin până când ies din sistemul de protecţie al copilului şi chiar şi după. Le oferă consiliere, îi ajută la materiile la care nu se descurcă, îi sprijină şi îi motivează. Sunt organizate pentru ei şi tabere de dezvoltare personală, excursii şi ieşiri în afara centrelor, cursuri de calificare.