Est News

Marius Arcăleanu către primari: Nu votați mărirea prețului apei în județul Vaslui!

de Dănuț CIOBANU 

Marius Arcăleanu a făcut un apel la primarii din județul Vaslui să nu voteze majorarea prețului la apa potabilă. Dacă edilii își vor da acceptul pe această decizie, vom avea cea mai scumpă apă potabilă din țară, iar prețul la apă, canalizarea și epurarea va ajunge la 11,58 lei/mc. Consilierul județean a precizat că s-a ajuns în această situație din cauza managementului dezastruos de la operatorul județean, unde muncitori au salarii de mizerie, iar directorii încasează lunar salarii de sute de milioane de lei.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Marius Arcăleanu, consilier județean, a prezentat problemele cu care se confruntă sistemul de furnizare a apei potabile în județul Vaslui. Consilierul a făcut referire la decizia recentă a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, prin care Dumitru Buzatu a fost împuternicit să voteze în Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ADI-APC majorarea prețului apei de la 6,06 lei/mc, la 7,5 lei/mc. Astfel, cu tot cu canalizare și epurare vasluienii ar trebui să plătească 11,58 lei/mc. Marius Arcăleanu a concluzionat că, dacă va fi votată această mărire, Vasluiul va avea cel mai mare preț din țară la apă potabilă.

„Domnul Buzatu nu are singurul vot în Adunarea ADI-APC, din aceasta făcând parte și alte 75 de localități din județ, ce vor fi reprezentate de primari în cadrul ședinței. Practic, dacă primarii nu sunt de acord cu această măsură, aceasta nu va trece. De aceea, fac un apel către toți primarii care au drept de vot în Adunarea ADI-APC: nu votați mărirea prețului apei în județul Vaslui! Această măsură ar crește și mai mult cheltuielile lunare ale vasluienilor. Trecem deja printr-o criză energetică, oamenii au deja suficiente probleme”, a spus Marius Arcăleanu.

Consilierul județean a adăugat că Vasluiul va avea cel mai mare preț la apă, din cazua managementului dezastruos.

„În timp ce muncitorii, maiștrii, inginerii și alți salariați direct productivi care muncesc din greu la Aquavas au niște salarii de mizerie, directorii acestei societăți încasează salarii de sute de milioane de lei. O parte dintre ei încasează și pensie și sunt ținuți în funcție de ani de zile. Aș înțelege aceste salarii ale acestor directori dacă și-ar dovedi competența în ce privește gestionarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pe criterii de competitivitate și eficiență economică, după cum spune și legea 241/2006. Ar trebui ca acești directori cu salarii frumoase să vină în fața noastră și să ne răspundă la întrebări. Să ne spună de ce apa în Vaslui e mai scumpă decât în București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. De ce creșterea prețurilor la energie afectează mai mult apa din Vaslui decât pe cea din orice alt oraș”, a subliniat Arcăleanu.

Aceasta a adăugat că în Vaslui nu putem vorbi despre apă de calitate, când aceasta încă mai trece prin conducte de azbociment care este cancerigen. „Am văzut cu ochii mei pe șantierele din oraș astfel de conducte!”, a punctat consilierul județean.

Consumatorii plătesc mai mult decât consumă!

Marius Arcăleanu a abordat și problema facturilor și a spus că nu înțelege cum această problemă este, în continuare, ignorată.

„Sunt în contact permanent cu vasluienii și e un subiect care îi deranjează de foarte mult timp și sunt foarte îndreptățiți să simtă acest lucru”, a explicat consilierul județean.

Cauzele principale pentru această situație au fost enumerate astfel: la multe blocuri, conductele din subsoluri sunt vechi, existând pierderi între contorul de branșament și apartament; există proprietari de apartamente care nu declară corect indecșii sau nu îi declară deloc; multe apometre sunt foarte vechi și nu au mai fost etalonate periodic; clasa de precizie a apometrelor individuale este inferioară clasei de precizie a contorului de branșament; mai există și o problemă mai sensibilă, aceea a branșamentelor ilegale, dar acestea pot fi descoperite foarte ușor.

„Referitor la prima problemă, este clar că este necesară o discuție reală între Aquavas, autoritățile locale și asociațiile de proprietari. Oamenii trebuie să afle cum să rezolve problema, care sunt pașii de urmat, și să fie ajutați. În ceea ce privește declararea incorecta a indecșilor de consum, problema poate fi rezolvată conform legii pe bază de sesizări ale vecinilor. Totuși, există o soluție foarte bună pe care o prezint de mult timp. Apometrele cu citire la distanță ar rezolva problema nedeclarării corecte a consumului de apă. Dar ca să se întâmple acest lucru, ar trebui implicare și din partea conducerii Aquavasului. Așa va avea o situație cât mai clară a consumului de apă și oamenii nu vor mai plăti în plus pentru impreciziile sistemului. Am reușit, în anul 2019, să introduc în bugetul municipiului Vaslui finanțarea pentru contorizarea separată a scărilor de bloc, dar aceasta era doar un pas în rezolvarea problemei. Trecerea către aceste apometre ar fi următorul pas”, a explicat Arcăleanu.

Consilierul județean a precizat că se va implica în continuare pe acest subiect și speră ca semnalul de alarmă să fie recepționat de către autoritățile competente.

”Închei această conferință de presă, din păcate, într-o notă tristă, făcând referire în special la municipiul Vaslui: cu cea mai scumpă apă din țară și cu impozitele locale duse la nivelul maxim, cum să devenim atractivi pentru investitori? Cum să oprim oamenii din a se muta în alte zone ale țării sau în afara ei? Cum să credem că oamenii nu își vor face probleme la finalul lunii, dacă își pot plăti toate facturile sau nu?”, a conchis Marius Arcăleanu.

 

Exit mobile version