Un proiect care reglementează activitățile casnice, cu reale beneficii pentru cei care le practică acum la negru, a fost votat de Camera Deputaților și bugetat prin PNRR. Acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:
– să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice;
– să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate. Cei care muncesc în activități necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asigurați.
Prin acest mecanism facil de a angaja sunt vizate următoarele efecte pozitive:
– să crească gradul de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus
– se fie redus fenomenul muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice
– să scadă numărul de șomeri
– să se îmbunătățească rata de participare a forţei de muncă feminine pe piața muncii;
– să crească nivelul de protecție socială.
Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic.
Foarte important este că acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiție prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).
Până la sfârșitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidențele ANOFM vor fi înregistrați peste 100.000 de oameni care muncesc.