De pe 21 martie odată cu avizul emis de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, echipajul puitorului de mine a primit o nouă misiune: asigurarea securității navigației, în zona maritimă de responsabilitate a Forțelor Navale Române. Concret, în fiecare zi, timp de aproximativ 12 ore, echipajul navei și echipa de scafandri deminori (EOD) de la bord caută mine și în cazul în care sunt identificate le neutralizează, astfel asigură navigația în condiții de siguranță a navelor comerciale.
12 ore pe zi, peste 80 de militari în echipaj cu o grupă de scafandri EOD la bord, 11 zile la rând de misiune și o mină marină identificată și neutralizată.
Puitorul de mine si plase „Viceamiral Constantin Bălescu” este singura navă de acest tip din dotări a celor din Forțele Navale Române, a fost construită în România, la Mangalia și se află în serviciul activ din 1981. Are 1450 de tone si poate atinge viteza maximă de 20 de noduri (37 km/oră).
În ultimii doi ani nava a participat la două mari misiuni, ceea ce a ținut echipajul departe de casă timp de aproape 12 luni.
Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”. Nava militară românească a plecat din țară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie – 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana și a desfășurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizația Națiunilor Unite) și de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții la navele suspecte din Marea Mediterană.
La începutul anului 2020 aflat, în premieră, la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), a fost plecat timp de 6 luni, în cea mai lungă misiune a Forțelor Navale Române de până acum. Au tranzitat Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică și Marea Mediterană și s-au instruit în permanență exact pentru ceea ce azi a devenit misiune reală în apele teritoriale ale României.
Pregătirea continuă, participarea la misiunile și exercițiile internaționale fac ca echipajul puitorului să fie pregătit pentru a îndeplini orice misiune va primi în această perioadă.
Alături de puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” participă în această perioadă la asigurarea navigației în spațiul maritim și fluvial și la cele două exerciții ale Forțelor Navale Române: „Tomis 22” și „Danube Protector 22”, alte trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă (EOD) și o companie de infanterie marină de la Babadag. Exercițiile au loc în perioada 28 martie – 8 aprilie.
sursă: mapn.ro