Est News

InfoCons, singura organizație de protecția consumatorilor din România, membră a EUIPO (Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală)

Începând cu luna martie 2022 – luna dedicată protectiei consumatorilor (15 Martie –Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor), InfoCons  reprezintă România, fiind membră din partea societăților civile în Grupul de Lucru dedicat Constientizării Publice din cadrul  Observatorului înființat de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală.

În perioada 29-31 martie, InfoCons reprezentată de Președintele Sorin Mierlea a participat la întâlnirea tuturor Grupurilor de Lucru ale Observatorului din cadrul Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală, desfășurată în Alicante, Spania.

Dacă pe 30 martie, s-au adunat toți membri Grupurilor de Lucru pentru o întâlnire comună dedicată actualizărilor făcute de grupurile de experți, precum și celor 10 ani de existență a Observatorului, întâlnirea din 31 martie a unit Grupul de Lucru pentru Constientizarea Publică, abordându-se subiecte precum cooperarea cu Europol, dar și depozitarea si distrugerea.

În cadrul întâlnirilor, Președintele InfoCons, Sorin Mierlea a înaintat membrilor propuneri referitoare la:

-Realizarea unui Sistem de Alertă Rapidă la nivelul Uniunii Europene în domeniul Contrafacerii și Pirateriei prin Aplicația InfoCons.

– Introducerea unui Sistem UNIC de informare a consumatorilor Europeni cu privire la Proprietatea Intelectuală;

La nivel național, InfoCons este membră încă din anul 2006  în Grupul de Lucru pe Probleme de Proprietate intelectuală sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce este EUIPO?

EUIPO este Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, responsabil cu gestionarea mărcii UE și a desenului sau modelului comunitar înregistrat. De asemenea, lucrează cu Oficiile de Proprietate intelectuală ale statelor membre  UE și parteneri internaționali, pentru a oferi o experiență similară de înregistrare a mărcilor și modelelor comerciale în Europa și în lume.

În cadrul Observatorului European pentru Încălcări ale Drepturilor de Proprietate Intelectuală este organizata o retea pe urmatoarele categorii  :

În total, Observatorul European pentru Încălcări ale Drepturilor de Proprietate Intelectuală adună 120  de membri din diferite țări de pe teritoriul Uniunii Europene.

România este reprezentata în două grupuri de lucru :

În prezent există următoarele patru grupuri de lucru:

În ceea ce privește Grupul de lucru privind constientizarea publicului:

Ce sunt drepturile de autor?

Conceptul de „drept de autor” este legat de un set de reguli și norme care reglementează drepturile de proprietate intelectuală. Aceste drepturi aparțin autorilor din domenii precum arta și cultura. Prin drepturile de autor, aceste lucrări sunt protejate din punct de vedere legal.

La nivel național și internațional, există reguli care reglementează utilizarea, diseminarea, distribuția și comercializarea operelor literare, teatrale, de arhitectură, cinematografice și muzicale. Aceste reguli reglementează, de asemenea, utilizarea și comercializarea programelor de calculator și a bazelor de date.

Întrebările frecvente privind drepturile de autor, pot fi accesate AICI.

Mai multe informații privind Observatorul din cadrul Oficiul European pentru Proprietate Intelectual pot fi accesate AICI.

Exit mobile version