de Dănuț CIOBANU
Primarii din județul Vaslui așteaptă cu sufletul la gură decizia Ministerului Dezvoltării, privind finanțarea proiectelor depuse pe Programul „Anghel Saligny”. În actualul context economic, în care multe șantiere se închid din cauza scumpirii materialelor de construcții, acest program de finanțare a rămas singura soluție pentru dezvoltare. Tocmai de aceea, edilii au întocmit un număr cât mai mare de proiecte, în speranța ca măcar o parte să primească aprobarea pentru implementare.
Primăria Cozmești a depus pe Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” două proiecte, prin care intenționează să asfalteze toate satele din comună. Este vorba despre un pachet de drumuri comunale care se întind în patru sate componente pe o lungime de 15 kilometri. Valoarea investițiilor se ridică la peste 400 miliarde de lei vechi și, în prezent, toată atenția este îndreptată spre Ministerul Dezvoltării.
„S-a anunțat oficial că în luna mai Ministerul Dezvoltării va anunța care proiecte sunt finanțate. Dacă primim aceste fonduri reabilităm toate drumurile comunale. Avem așteptări mari de la acest proogram de investiții”, a precizat Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.
Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor.
Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.
La rândul lui, Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, spunea că a depus proiecte noi pentru finanțare pe diferite programe, activitatea care a solicitat o implicarea activă la nivel local. Astfel, au fost depuse două proiecte pe Programul „Anghel Saligny”, pentru asfaltarea a două drumuri pe o lungime de 13 kilometri.
„Pentru anul 2022 avem pregătită o strategie de dezvoltare a comunei, prin care urmărim atingerea unor obiective. Ce depinde de noi am făcut. Am întocmit proiecte și așteptăm finanțarea. Sunt așteptări mari din partea populației. Dacă și din partea guvernanților vom avea o colaborare bună, vom aduce standardele de viață din comună la nivelul celor din zona urbană. Suntem atenți cu dezvoltarea infrastructurii și sperăm să reușim. În acest sens, așteptăm deschidere ministerială pentru a implementa aceste proiecte”, a spus Vasile Țabără.