Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete:
„Propunem crearea unei Agenții Europene pentru Competitivitate care să se asigure că fiecare lege adoptată la nivel european va contribui la întărirea economiilor țărilor europene și nu va afecta competitivitatea economică a companiilor din Uniunea Europeană.
De asemenea, facem apel la întărirea întreprinderilor mici și mijlocii, coloana vertebrală a economiilor noastre, dar și la promovarea inovării și a cercetării la nivelul UE, pentru ca UE în ansamblu să rămână competitivă pe scena globală.
Am adoptat aceste propuneri săptămâna trecută în Grupul de lucru pentru o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă, format în interiorul plenului Conferinței privind Viitorul Europei. În cadrul grupului, eu am coordonat poziția reprezentanților PPE atât din Parlamentul European, cât și din parlamentele și guvernele naționale.
Rolul nostru a fost să evaluăm toate propunerile pe teme economice și sociale înaintate în ultimul an de cetățenii europeni în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei. Cetățenii europeni au propus o Uniune Europeană cu o componentă socială mai puternică, iar noi am completat aceste propuneri cu recomandări concrete pentru întărirea economiei europene, cu accent pe IMM-uri, pe cercetare, inovare și pe consolidarea Pieței Interne a Uniunii. Considerăm că, pentru a putea oferi în Europa locuri de muncă mai stabile, salarii și pensii mai mari, așa cum au cerut cetățenii europeni, avem nevoie de o economie puternică și un sector privat competitiv.
Propunerile adoptate vor face parte din raportul Conferinței privind Viitorul Europei care va fi înaintat către Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Instituțiile europene vor trebui, apoi, să găsească soluțiile pentru implementarea propunerilor din raport.”
Elemente de background
Conferința privind Viitorul Europei a fost lansată oficial în data de 9 mai 2021 cu rolul de a reuni în conferințe și dezbateri propuneri privind viitorul Europei venite din partea cetățenilor, autorităților locale și reprezentanților societății civile din toate colțurile Uniunii Europene.
Prima componentă principală a conferinței este Platforma online privind viitorul Europei. Pe această platformă, timp de un an, cetățeni, organizații și autorități publice din toată Europa au putut să propună idei, să organizeze evenimente sau să se înscrie la evenimente deja programate, cu privire la viitorul Europei.
A doua componentă principală este reprezentantă de Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni. La începutul conferinței, au fost formate 4 grupuri tematice a câte 200 de cetățeni aleși aleatoriu din toate cele 27 de state membre. Fiecare grup a lucrat la un set de recomandări privind viitorul Europei pe care l-a înaintat plenului Conferinței privind Viitorul Europei.
A treia componentă principală este plenul Conferinței privind Viitorul Europei. Plenul este format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei, ai parlamentelor naționale, precum și reprezentanți ai cetățenilor europeni, ai autorităților locale și regionale și ai societății civile. Rolul plenului este de a dezbate recomandările privind viitorul Europei publicate pe platforma online sau în cadrul grupurilor de dezbateri ale cetățenilor.
Pentru a dezbate mai eficient propunerile, în cadrul plenului au fost formate nouă grupuri de lucru tematice. Deputatul european Siegfried Mureșan a coordonat poziția reprezentanților PPE în cadrul Grupului pentru o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă. Acest grup a adoptat săptămâna trecută un set de propuneri, în baza recomandărilor primite în ultimul an de la cetățeni, de la autoritățile locale și de la reprezentanții societății civile. Propunerile adoptate vor face parte din raportul Conferinței privind Viitorul Europei. Acest raport va fi înaintat Parlamentului European, Comisiei Europeană și Consiliului Uniunii Europene. Instituțiile europene vor trebui, apoi, să găsească rapid soluțiile pentru implementarea propunerilor din raport, ținând cont de tratatele Uniunii Europene. Conferința privind Viitorul Europei ar urma să se încheie oficial în data de 9 mai 2022.