Est News

Palatul Elena Cuza din Solești este în ruină! CJ Vaslui vrea să devină proprietar și să restaureze monumentul

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a făcut mai multe diligențe pentru a prelua în propprietate Palatul Elena Cuza de la Solești. Doar în acest fel, se poate investí în restaurarea monumentului istoric și reda circuitului turistic un ansamblu cu o încărcătură istorică majoră pentru români. Din nefericire, reprezentanții proprietarilor nu au dat niciun răspuns la această propunere, în timp ce palatul s-a transformat într-o adevărată ruină. Județul Vaslui are un număr  mare de monumente istorice, care se află într-o stare avansată degradare.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a făcut de-a lungul timpului mai multe demersuri în vederea preluării unor situri istorice și restaurarea acestora. Este și cazul Palatului Elenei Cuza de la Solești care, în acest moment, este o adevărată ruină. Ziduri prăbușite, acoperișul spart, planșee fisurate, pardoseli distruse, bunuri dispărute, așa arată astăzi monumentul istoric de la Solești.

Ministerul Culturii a încercat în anul 1991 să preia clădirea în administrarea sub autoritatea Direcției Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, în vederea conservării și restaurării. Din nefericire, din cauza birocrației dosarul de transfer nu a fost finalizat, inițiativa de salvare a conacului eșuând lamentabil. După anul 2000, pentru clădirea de la Solesti a început calvarul retrocedărilor. Schimbarea legislației a adus pe meleagurile Vasluiului fel și de fel de moștenitori, fiecare fiind interesat în mod deosebit de obținerea din partea statului a despăgubirilor financiare.

„Cu situl de la Solești avem o problemă. Noi am încercat de ani și ani de zile, știm întreaga evoluție post-decembristă a proprităților de acolo, dar n-am găsit până acum nicio cale practică de a dobândi în proprietatea noastră, ca să putem face ceva. Au venit fel și fel de oameni, în special reprezentanți ai proprietarilor, care un aveau un mandat, o împuternicire care să trateze. Noi am solicitat ca să ne prezinte o propunere, pentru că putem și achiziționa suprafața de teren și bunurile imobile care sunt acolo, dar n-am primit deocamdată nimic. Este o chestiune destul de confuză. Continuăm să facem demersurile acestea, până când vom găsi înțelegerea persoanelor respective”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Din judeţul Vaslui, în lista monumentelor istorice sunt înscrise 438 de poziţii (dintre care 81 de categorie A, adică de interes naţional şi 357 de categorie B – interes local). Dintre acestea, 148 de poziţii aparţin arheologiei (17 poziţii de categorie A şi 131 de poziţii de categorie B), 266 sunt monumente de arhitectură (57 de categorie A şi 209 de categorie B), iar 24 sunt de for public (7 de categorie A şi 17 de categorie B).

„Multe monumente au nevoie urgentă de lucrări de restaurare-conservare, dar în decursul timpului, acţiunile îndreptate către salvarea şi păstrarea acestora au fost destul de puţine. Atribuţiile noastre, din punct de vedere legal, se limitează la acţiuni de inventariere şi de monitorizare a stării de conservare, de informare şi de verificare a respectării legislaţiei specifice, precum şi de punere în valoare a monumentelor istorice”, a spus Corina Ursache, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vaslui.

 

Exit mobile version