Momentul servirii mesei de Paște se apropie, iar dorința de a gusta din toate este mare. Cu toate acestea, nutriţioniştii recomandă să încercăm să menţinem un echilibru în alimentaţie şi să respectăm programul meselor principale, fără să facem excese, dar şi fără să ne înfometăm ulterior. Medicul nutriţionist Adina Rusu recomandă să ne planificăm meniul astfel încât să nu facem asocieri alimentare care să fie greu de digerat, informează Ziarul de Iași.
„Este indicat să nu asociem alimentele foarte grase la aceeaşi masă, cum ar fi salatele cu maioneză şi preparatele din carne cu multe grăsimi. De asemenea, nu este indicat consumul unor cantităţi mari de alcool, iar băuturile îndulcite ar trebui evitate. În ceea ce priveşte dulciurile, indicat ar fi să ne limităm doar la preparatele tradiţionale, cum sunt cozonacul şi pasca, pe care le putem consuma, în porţii mici, la gustările dintre mese”, a explicat dr. Adina Rusu, medic nutriţionist.
Specialistul ieşean mai spune că, în această perioadă, excesele culinare din alimentaţia românilor includ, pe lângă produsele tradiţionale care sunt foarte bogate în grăsimi sau zahăr, şi produse caracteristice alimentaţiei occidentale care s-au adăugat în ultimii ani. Pe lângă cozonacul şi pasca tradiţională, acum se consumă şi ouă sau iepuraşi de ciocolată sau cozonac specific bucătăriei italiene.
Dr. Adina Rusu mai spune să nu ne cântărim imediat după sărbători pentru că greutatea poate reflecta şi o retenţie de apă cauzată de aportul excesiv de sare din meniul de sărbători.