Ministerul Agriculturii intenționează să susțină producția de struguri de masă în anul 2022. Suma care va fi pusă la dispoziția fermierilor este de 15 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 1.200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se acordă pentru plantaţii cu struguri de masă pentru o suprafaţă de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha, inclusiv, şi se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2022.
„Este foarte importantă această măsură de susținere a producției de struguri de masă și vor fi cerințe pentru obținerea sprijinului fionanciar. În acest fel se va încuraja creșterea suprafețelor de struguri de masă din România, să nu se mai facă importuri. Anul trecut, prin Vama Albița au intrat în țară 1.800 tone de struguri de masă”, a precizat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de struguri de masă, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cultivată cu struguri de masă, de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere struguri de masă, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti, să obţină o producţie de minimum 6.000 kg struguri de masă/ha de pe suprafaţa prevăzută şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu plantaţiile de struguri de masă, în anul 2022, la specificaţia vii nobile pe rod, pentru struguri de masă.
(Dănuț CIOBANU)