România se află în fața unei noi oportunități, în contextul crizei actuale din Ucraina și a eforturilor tot mai mari pentru a se garanta siguranța alimentară a consumatorilor. Fermierii din Moldova se pregătesc pentru un an agricol intens, cu noi strategii de valorificare a producției locale. La finele lunii iunie, se vor întâlni în cadrul primei ediții a evenimentului „Sfatul Grânarilor – Agriventura”, în care vor dezbate noul rol al agriculturii în actualul context geopolitic.
Agricultura devine un domeniu strategic și un important garant al securității alimentare a continentului, în contextul unei perturbări cumulative de amploarea a piețelor agricole, generate de criza din Ucraina. Fermierii din nord-est-ul a țării trebuie să pregătească noi strategii nu doar la nivel național, ci și european, pentru a-și putea crește relevanța agricolă regională, cred reprezentanții Asociației Grânarii din Iași. Asociația se adresează fermierilor din 9 județele din nord-est-ul României, însemnând în jur de 6.000 de fermieri, cu o suprafață totală lucrată de peste 1,2 milioane de hectare.
„Asocierea, facilitarea de parteneriate business to business la nivel național și european devin tot mai importante în actualul context, pentru diversificarea piețelor de export și pentru o cât mai bună valorificare a producției agricole. Fermierii români trebuie să își restabilească prioritățile și să dovedească încă o dată că pot fi o forță reală de acțiune”, spune Emil Bălteanu, președintele Asociației „Grânarii” din Iași.
La sfârșitul lunii iunie, reprezentanții asociației invită fermierii din Moldova la un eveniment de amploare dedicat acestui sector. „Sfatul Grânarilor – Agriventura 2022” se va desfășura în perioada 30 iunie – 2 iulie pe Platforma experimentală de la Podu Iloaiei, în cadrul fermei Panifcom (Iași). O parte a evenimentului va fi dedicată prezentării Platformelor experimentale pentru culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui. Scopul principal este de a cunoaște potențialului hibrizilor și a soiurilor testate în cadrul acestor platforme și de a evidenția cele mai bune rezultate pentru zona județului Iași.
A doua parte a evenimentului este dedicată târgului de utilaje agricole, demonstrațiilor agricole în câmp, furnizorilor de inputuri, servicii și produse pentru agricultură. În cadrul evenimentului va fi organizată și „Conferința anuală GRÂNARII”, la care vor participa oficialități ale statului, europarlamentari, reprezentanți ai mediului universitar, fermieri și reprezentanți ai structurilor asociative.
A treia parte este dedicată activităților cultural-educative, în cadrul acțiunii „Elogiul Satului Românesc”. În program vor fi incluse diverse activități, inclusiv pentru copiii fermierilor de astăzi, care vor fi marii fermieri de mâine.
„Ne dorim ca acest eveniment să fie deschis atât specialiștilor, fermierilor sau autorităților, cât și publicului larg, pentru a înțelege determinarea și pasiunea pe care noi o punem în activitatea noastră, pentru o agricultură cât mai sănătoasă și mai eficientă. Pentru că agricultura este o activitate care ne privește toți, așteptăm cât mai multă lume alături de noi, de la copiii de grădiniță până la seniori”, declară domnul Emil Bălteanu, președintele Asociației Grânarii. Asociația Grânarii Iași funcționează ca o asociație non-profit, înființată în anul 2017, având un număr de 145 membri fermieri ce lucrează o suprafață de peste 48.000 ha.