O dată cu reînceperea cursurilor după vacanța de Paște a elevilor din anul școlar 2021-2022, polițiștii din cadrul Biroul Siguranța Școlară au efectuat împreună cu polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Murgeni – Postul de Poliție Fălciu și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui activități de informare în vederea prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, absenteismului școlar și a victimizării minorilor, specifice la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Cantemir” Fălciu, respectiv Școala Gimnazială Rânzești, având ca obiectiv îmbunătățirea climatului de siguranță în incinta școlilor și în zona adiacentă acestora și creșterea gradului de siguranță al elevilor, respectiv al cadrelor didactice participante în procesul de învățământ.
Astfel, în cadrul discuțiilor purtate cu elevii, au fost abordate tematici de natură juridică adaptate mediului școlar preuniversitar, prin care aceștia să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale, derulându-se totodată și activități interactive pentru consolidarea practică a aspectelor teoretice prezentate de polițiști. De recomandările și îndrumările polițiștilor au beneficiat un număr de 347 de elevi din cadrul unităților de învățământ sus menționate, activitatea de informare fiind adaptată tuturor segmentelor de vârstă ale elevilor, respectiv preșcolari, elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal.
Recomandări pentru elevi: Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați compania persoanelor violente, delincvente și conflictuale; Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriilor experiențe; Învățați să spuneți ”NU” atunci când considerați că este cazul. Trebuie să aveți tăria să vă susțineți părerile pe baza unor argumente convingătoare.
Atrageți atenția prietenilor asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale; Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la anumite ”distracții” : consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice; Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență. Apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinți, cadre didactice, polițiști.