Viticultorii vasluieni sunt tot mai interesați de implementarea unor planuri individuale de reconversie-restructurare a plantațiilor viticole. Astfel, în cadrul Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului, au fost efectuate operaţiuni de actualizare a datelor parcelelor viticole, defrişări, plantări, înregistrări declaraţii de stocuri, recoltă şi producţie, la termenele legale stabilite.
„Au fost emise 5 autorizaţii de replantare pentru suprafaţa totală de 294,19 hectare. Au fost aprobate 3 planuri individuale de reconversie/restructurare a plantaţiilor viticole pe baza autorizației de replantare, pentru 3 persoane juridice, pentru suprafața de 141,75 hectare. De asemenea, au fost emise carnete de viticultor și au fost vizate pentru anul 2021 carnetele de viticultor eliberate anterior”, a explicat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
Ministerul Agriculturii intenționează să susțină producția de struguri de masă în anul 2022. Suma care va fi pusă la dispoziția fermierilor este de 15 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 1.200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021.
În județul Vaslui sunt cultivate cu viță de vie din soiuri nobile pentru vin 3. 965 hectare și 162 hectare cu struguri de masă. Printre soiurile nobile existente în județul Vaslui predomină soiurile albe: Fetească regală, Fetească albă, Aligote, Zgihara de Huși, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.
(Dănuț CIOBANU)