În martie câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie. Câştigul salarial mediu net a fost 3.973 de lei, în creștere cu 216 lei (+5,8).
Comparativ cu martie anul trecut, câștigul salarial a crescut cu +11%. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei (9.968 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 de lei). Conform INS, rata inflației a depășit 10% în martie, iar în aprilie a sărit peste 13%, în urma scumpirii energiei electrice și a gazelor.
Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:
- cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor;
- între 12% și 19% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;
- între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a;
- între 6% și 7% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnulu.
Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-0,1%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%), ȋn administraţia publică (+2,2%) și în sănătate și asistență socială (+0,6%) în principal datorită acordării tichetelor de vacanță.