Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la redeschiderea Casei Sturdza. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, care va găzdui Muzeul Colecțiilor din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan”.
Imobilul a fost modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean Vaslui, fiind refăcut acoperișul și igienizat spațiul. Totodată, a fost refăcută fațada, au fost schimbate ușile, iar curtea interioară a fost refăcută cu spațiu verde și iluminat modern.
„Reabilitarea Casei Sturdza de la Bârlad a fost unul din obiectivele incluse pe lista de investiții a Consiliului Județean Vaslui, iar astăzi asistăm la inaugurarea acesteia. Aici vor fi expuse lucrările unor pictori reprezentativi contemporani, cu origini bârlădene. Este vorba despre pictorul Corneliu Vasilescu și graficianul Dragoș Pătrașcu. Am considerat că este de datoria noastră să încercăm să facem acest lucru și să le oferim un spațiu adecvat pentru a-și expune lucrările”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Cu acest prilej a avut loc vernisajul expoziției derulată sub genericul Bienala Internațională de Artă Contemporană ”N.N. Tonitza”, aflată la a IV-a ediție și care a reunit aproape 200 de artiști, din 40 de țări, de pe patru continente.
Despre lucrările prezente la Bienală a vorbit criticul de artă dr. Mihai Plămădeală, care a susținut că este una dintre cele mai valoroase ediții, după care au fost înmânate premiile câștigătorilor Bienalei.
În expoziție, pe lângă lucrările participanților, mai pot fi vizionate și câteva lucrări semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), din colecția av. George Șerban.
Casa Sturdza are o încărcătură istorică aparte pentru Bârlad, fiind construită în 1796, iar până în anii 1940 a aparținut membrilor familiei Sturdza, care au deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și în România.