Ziua Mondială a Medicilor de Familie – 19 mai – a fost declarată pentru prima dată de Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA) în anul 2010 și a devenit ziua în care evidențiem rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară în sistemele de sănătate din întreaga lume.
Această sărbătoare este ocazia perfectă de a recunoaște rolul central al medicilor de familie în furnizarea de îngrijiri medicale personale, complete și continue pentru toți pacienții. Este, de asemenea, o șansă de a sărbători progresul înregistrat în medicina de familie și contribuțiile speciale ale echipelor de îngrijire primară la nivel global.
Tema anului 2022: Medicii de familie, mereu aici să îngrijim!
Cei 3 piloni ai Zilei Mondiale a Medicului de Familie 2022:
MEREU
Medicii de familie sunt prezenți în orice moment, iar continuitatea este o caracteristică fundamentală a activității lor. Ei oferă în mod continuu îngrijire în toate etapele vieții pacienților și în momentele mari și mici. Continuitatea este de asemenea prezentă în îngrijire prin urmărirea continuă a pacienților, acolo unde coordonarea cu alte niveluri de îngrijire și alți profesioniști din domeniul sănătății este crucială. În cele din urmă, continuitatea reprezintă pregătirea constantă și dezvoltarea abilităților, cercetarea neîntreruptă și capacitatea de a se adapta și de a construi reziliență la schimbare, tehnologii, metodologii și strategii educaționale.
AICI
Medicii de familie și profesioniștii din asistența medicală primară sunt aici, oriunde și oricând este nevoie. Întotdeauna în prima linie — în război, crize de sănătate și timp de pace. Ei fac parte din comunitățile cu care lucrează, ajungând în mod proactiv și interacționând cu membrii comunității, împărtășindu-și valorile de bază, creând o conexiune unică cu pacienții lor și construind legături de încredere.
SĂ ÎNGRIJIM
Oferirea de îngrijiri accesibile, echitabile, durabile și de înaltă calitate este rațiunea de a fi a medicilor de familie. A fi medic de familie este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate, având mereu grijă de oameni și oferind ceea ce este necesar pentru bunăstarea și protecția acestora, identificând nevoile pacienților lor pentru garantarea dreptului fundamental la sănătate.