de Dănuț CIOBANU
Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui se apropie de etapa de implementare. Cu o valoare de 274 milioane de euro, proiectul înglobează 47 de UAT-uri. Aplicația de finanțare a ajuns în faza lansării contractelor de lucrări în procedura de achiziție, în vederea semnării respectivelor documente. Ulterior, se va merge cu proiectul la Comisia Europeană pentru a fi semnat.
Valoarea totală a proiectului este de 274.380.918 euro, din care pentru sistemul de alimentare cu apă 151.885.451 euro, iar pentru sistemul de canalizare 122.495.467 euro. Proiectul de investiții se va realiza în două etape. Pentru prima etapă este alocată suma de 177,7 milioane de euro, iar pentru a doua etapă se vor aloca peste 95 milioane de euro.
În prima etapă de implementare a proiectului sunt vizate localitățile mai mici care țin de localitățile mari, iar în a doua etapă vor fi executate lucrările în localitățile mari. Proiectul va cuprinde 5 contracte de lucrări de proiectare și execuție, din care 3 contracte se vor derula în prima etapă și 2 contracte în etapa a doua. Finanțarea investiției este asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.
„Proiectul regional este în procedura de achiziție în vederea semnării contractelor de finanțare. Acum se lucrează la obținerea avizului de mediu, după care se va semna contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene. După aceea, se merge cu documentația la Comisia Europeană pentru a fi aprobată”, a spus Grabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui.
Strategia de implementare a proiectului prevede în studiul de fezabilitate ca sistemele de alimentare cu apă din orașe să fie extinse către comunitățile din mediul rural. Prin această centralizare, nu va exista în fiecare comună un sistem propriu de alimentare cu apă, lucru care va conduce la o mai bună gestionare a serviciului public.
Practic, pentru fiecare localitate s-a făcut o analiza dacă poate fi grupată cu alte UAT-uri sau va avea un sistem de apă și canal propriu. Prin luarea în calcul a celor două opțiuni (sistem centralizat sau necentralizat) s-a urmărit cel mai ieftin mod de realizare a sistemului de apă și canal.
Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea conductelor de aducțiune pe 379 kilometri; forarea unui număr de 35 de puțuri; construcția a 68 de stații de tratare/clorinare a apei potabile; construcția unui număr de 44 rezervoare de înmagazinare a apei; 12 rezervoare vor fi reabilitate; construcția a 125 stații de pompare a apei potabile și reabilitare a 6 stații existente; extinderea rețelei de distribuție a apei cu 616 kilometri; reabilitarea rețelei de distribuție pe o distanță de 46 kilometri.
Pe segmentul sistemului de canalizare, investițiile vizează extinderea rețelelor de canalizare pe o distanță de 347 kilometri; reabilitarea rețelei de canalizare pe 27,5 kilometri; reabilitarea conductei de refulare pe 2 kilometri; construirea unui număr de 172 stații de pompare apă uzată; reabilitarea a 5 stații de pompare apă uzată; construirea și extinderea unui număr de 6 stații de epurare apă uzată etc.