Est News

Asociația Zi de Bine Moldova a finalizat Caravana cu Sănătate, proiectul menit să ajute persoanele aflate în nevoie din comunitățile rurale

Proiectul Mai BINE – Caravana cu Sănătate face parte din seria de proiecte desfășurate de asociația Zi de Bine în zona Moldovei. Alături de MedLife, Fundația Bethany și oameni generoși, Zi de Bine Moldova a reușit să ofere cetățenilor din zonele defavorizate ale Iașului și Vasluiului acces la servicii medicale de specialitate.

 

Timp de 6 zile, Caravana cu Sănătate a oferit oferit servicii medicale specializate pentru oamenii în dificultate din 23 de sate din județele Iași și Vaslui. Aceasta a staționat în comunele Movileni, Vlădeni și Puiești, acolo unde partenerii de la Fundația Bethany au indicat o nevoie reală de servicii medicale. Medicii au consultat peste 100 de oameni, în rândul cărora au descoperit mai multe patologii: afectiuni cardiace, diabet, hipertensiuni, blocuri de ramură și extrasistole, steatoze hepatice, chisturi hepatice, renale și ovariene, microlitiază renală, hemangioame, anemii, dislipidemii.

 

Majoritatea afecțiunilor descoperite sunt cronice sau necesită intervenții medicale specializate pentru a fi tratate. Însă, descoperite la timp, ar fi avut alt parcurs. Sistemul de sănătate din mediul rural este adesea copleșit de problemele de sănătate din rândul localnicilor. Motivul principal este reprezentat de educația medicală destul de precară sau inexistentă a acestora. Oamenii simpli nu știu ce înseamnă prevenția și apelează la ajutor specializat doar atunci când evoluția bolii se află deja într-un stadiu extrem de avansat, iar medicamentele luate fără recomandare medicală nu își mai fac efectul.

 

”Problemele în comunitățile rurale sunt profunde, e un efect domino de multe ori. Pe deoparte, în multe sate nu sunt medici sau sunt insuficienți la volumul de populație. Deși medicii de familie ar trebui să facă 90% prevenție, ei nu au timp pentru asta, fiindcă cei mai mulți oameni vin deja când sunt foarte bolnavi, așa că trebuie să îi trateze sau să îi îndrume spre specialiști. Dar e foarte dificil pentru ei să meargă la specialiști, fie pentru că nu au bani, fie că nu au cu cine lăsa copiii, animalele etc. Medicii de familie ne spun că oamenii nu sunt educați să meargă la doctor preventiv, nu merg nici când au o suferință, o tratează acasă după ureche – cu paracetamol de multe ori – și vin când situația medicală se înrăutățește.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

 

Situația medicală din mediul rural autohton a atras atenția și la nivel internațional. Jurnaliștii sunt interesați să studieze cauzele și consecințele acțiunilor localnicilor din mediul rural cu privire la propria lor sănătate. Deși aceasta ar trebui să primeze, mentalitatea rurală ne oferă o altă perspectivă: cea a oamenilor simpli, pentru care bunăstarea familiei și a gospodăriei se află mai presus de propria persoană. Alături de Caravana cu Sănătate a fost Laura Ayad, jurmalist francez, reporter la cuej.info și Le Telegram, interesată să documenteze situația medicală a oamenilor din ruralul românesc și cauzele pentru care lucrurile sunt atât de dificile în această zonă.

 

”Zilele petrecute în Movileni, Vlădeni și Puiești mi-au arătat cât de mare nevoie este de asistență medicală în zona rurală, unde accesul pacienților la investigații și consultații de specialitate este foarte limitat. Mă bucur ca pot face parte din astfel de proiecte și inițiative și sper ca pe viitor să ajungem în cât mai multe localități și la cât mai multe persoane.”, declară Alexandra Stelian, medicul MedLife din Caravana cu Sănătate

 

Echipa Zi de Bine, împreună cu medicii MedLife și Fundația Bethany, au descoperit, pe lângă afecțiuni medicale, și multe povești de viață. Unele dintre acestea marcante: ”Nea Grigore, un om de 71 de ani din Puiești, un om foarte vesel, făcea tot felul de glume. El a aflat în urma analizelor că are diabet. A ieșit din Caravană spunând că a intrat director și a ieșit inginer. Glumea în continuare, dar era vizibil afectat.”,  ne povestește un voluntar.

 

 

 

Caravana cu Sănătate a fost o inițiativă mai mult decât binevenită în rândul comunităților rurale, însă nu de ajuns. În 6 zile de Caravană, Zi de Bine a făcut mai bine mulți oameni, dar ar fi necesar un efort constant pentru a putea sesiza o schimbare în bine la nivelul stării de sănătate a oamenilor din comunitățile rurale. Din acest motiv, avem nevoie de ajutorul oamenilor care doresc să fie parte a acestei schimbări.

 

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

 

 

***

 

Despre Asociația Zi de BINE

 

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

 

 

 

Exit mobile version