Agenții economici vor fi verificați de inspectorii muncii în ceea ce privește munca nedeclarată și munca subdeclarată. Potrivit actualei legislații, munca nedeclarată reprezintă primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
În contextul unei piețe a muncii în continuă dinamică și al intenției crescânde a angajatorilor de diminuare și sustragere de la plata reală a contribuțiilor datorate către bugetul asigurărilor sociale, a fost reglementată și munca subdeclarată.
Munca subdeclarată reprezintă „acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale”.
În luna aprilie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au efectuat 87 de controale la angajatorii susceptibili de a folosi munca nedeclarată și subdeclarată. „În cadrul controalelor au fost identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată un număr de 7 angajatori au fost sancționați contravențional fiindu-le aplicate 7 amenzi. Pentru fiecare persoană identificată prestând muncă fără contract individual de muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, valoarea totală a amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată și subdeclarată în luna aprilie 2022 fiind de 200.000 lei. Tot în luna aprilie au fost sancţionate 9 persoane fizice, cu amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată, pentru refuzul de a completa fişele de identificare”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)