La finalul ședinței de guvern, ministrul Educației a susținut o declarație de presă în care a anunțat că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce constă într-un pachet de măsuri pentru operaționalizarea proiectului ”România Educată”. Principalele declarații:
- Recunoașterea performanței. Aveam un sistem ridicol de recunoaștere a performanței la nivel național. Premii să pornească de la 65 de lei și să se termine la 120 de lei au fost ridicole. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul al doilea 700 de lei, premiul al treilea 500 de lei, iar mențiunea 300 de lei.
- Guvernul a dublat alocația pentru elevi și profesori, până la 200 de lei pe zi, pentru olimpiadele naționale.
- Bursele de performanță vor fi acordate, pentru prima dată, și în școlile private.
- Vom crea cadrul legal pentru ca autoritățile legale să contribuie pentru creșterea valorilor acestor premii. Valoarea minimă este asigurată de minister, iar autoritățile locale pot suplimenta.
- Învățământul preuniversitar. Elevii din Ucraina se pot înscrie la liceu fără evaluare națională, pe locuri în plus pe lângă cele destinate elevilor români.
- Învățământul universitar. Am lansat apelul de 234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităților. Vor fi finanțate peste 60 de proiecte.
- Universitățile românești vor putea derula o bună parte din activități în sistem online beneficiind de mijloace digitale, din anul universitar 2022-2023.
- Prin ordonanța de astăzi s-a creat baza legală pentru ca integrarea absolvenților pe piața muncii să poată fi monitorizată. Registrul matricol unic de la minister va fi interconectat cu alte baze de date de la alte instituții. Mediul universitar va fi mult mai bine conectat cu societatea. Vom avea informații despre viitorul absolvenților.
- În domeniul artelor spectacolului, programul de licență s-a mărit de la trei la patru ani.