Marius BODEA, Senator USR de Iaşi:
Aparatul bugetar se umflă cu sute de posturi în fiecare lună, guvernanții aruncă în disperare cu pomeni pentru a combate, chipurile, inflația, dar care nu fac decât să crească și mai tare inflația, România se împrumută masiv la cele mai mari dobânzi din UE, deficitul bugetar crește continuu și am ratat din nou aderarea la zona euro.
Peste toate, se adaugă criza internațională majoră.
Te-ai aștepta ca specialiștii în economie cu care lucrează Guvernul să ia decizii responsabile, menite să pună țara la adăpost într-un viitor care, deocamdată, nu sună bine deloc.
Ce fac, în schimb, „specialiștii” din actuala coaliție de guvernare, condusă de Marcel Ciolacu, un personaj ale cărui singure experiențe în economie sunt de la un chioșc din Buzău și din manevrarea bancnotelor ascunde la piept?
În mod normal, ar fi redus cheltuielile prin eliminarea risipei din aparatul administrativ, dând afară personajele care plimbe o hârtie prin întreprindere, ca acum 35 de ani, ar fi renunțat la aruncarea de bani din elicopter, pentru pomeni electorale care mai tare ne distrug, și ar fi întărit capacitatea ANAF de a colecta taxele și așa mari care există în România.
Dar noi nu suntem într-un moment normal cu această coaliție de impostori condusă de un general care execută fără să comenteze toate aberațiile economice ale plutonierului Ciolacu și ale ciracilor săi incompetenți.
Așa că PNL, partid teoretic liberal, pro afaceri, este gata să îndeplinească visul de aur al falșilor socialiști de la PSD: reînvie „taxa de solidaritate”.
Taxa de 1% pe cifra de afaceri a fost susținută de PSD și la finalul anului trecut. Acum, Marcel Ciolacu a declarat că taxa pe cifra de afaceri „este pe agenda de discuții”.
Deloc uimitor, premierul Nicolae Ciucă promitea recent că anul acesta nu va mai fi introdusă nici o taxă nouă. Dar cine a văzut un politician din actuala coaliție PSD-PNL-UDMR să-și respecte o promisiune?
O taxă pe cifra de afaceri pusă companiilor din România, suplimentar peste toate pe care le plătesc deja (TVA, impozit pe cifră de afaceri și pe profit, taxe pe muncă, taxe pe proprietate) nu va face decât să afecteze tocmai pe aceia care mențin cât de cât funcțională economia românească. Și să protejeze pe cai care doar consumă.
Mediul privat e deja cocoșat de taxe, după doi ani în care pandemia de COVID-19 i-a pus la mare încercare. În loc să stimuleze dezvoltarea antreprenorilor, să atragă investiții străine și să aducă dezvoltare, guvernul se pregătește să mai impună o taxă aiurea, fără nicio fundamentare, care va alunga investitorii și pe cei care ar fi adus noi locuri de muncă, fără a aduce un plus real la un buget deja supt.
În plus, taxarea vine în cel mai prost moment posibil, când prețurile sunt în creștere pe toate palierele. Ce efect va avea o taxă în plus? Evident, va determina creșterea și mai tare a prețurilor, care va determina creșterea și mai tare a inflației, care ne va sărăci, de fapt, pe toți, și mai mult.
România are printre cele mai mici rate de colectare a taxelor din Uniunea Europeană, deși ANAF are un aparat consistent, cu mii de angajați. În loc să devină mai eficient în a strânge impozitele deja împovărătoare, care acum se pierd undeva într-un spațiu gri, acest guvern impune o taxă în plus, care va face mai mult rău decât bine.
Mare ghinion avem să fim conduși într-una dintre cele mai mari crize cunoscute de Europa în ultimele decenii de o gașcă de impostori veseli, care ne duc spre zid cu viteză, în timp ce ne spun cu nonșalanță că ne salvează.
Ne salvează, omorându-ne economic.”