Interesul fondurilor din străinătate pentru terenurile agricole extravilane continuă să fie foarte mare. Dan Hurduc, vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivelul legislativului sunt în lucru o serie de modificări care vizează legea arendei, iar fondurile din străinătate au o serie de interese.
„În prezent, câteva milioane de hectare de teren din România sunt cumpărate de fonduri din străinătate. Sunt oarecare presiuni ale acestor fonduri, în care durata arendei să fie doar un an. În felul acesta, consolidările din agricultură tind să stagneze”, a explicat Dan Hurduc.
Proprietarii din județul Vaslui continuă să scoată la vânzare suprafețe mari de terenuri agricole extravilane. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului
Chiar dacă în ultimii ani numărul ofertelor de vânzare a fost destul de mare, este de așteptat ca în noul context economic să se producă schimbări și la nivelul pieței funciare.
În primul rând, oamenii vor fi mult mai precauți în ceea ce privește vânzările și vor cere un preț mai mare pentru un hectar de teren.
În al doilea rând, în condițiile în care la nivel european și modial se vorbește despre o posibilă criză alimentară din cauza prelungirii războiului din Ucraina, este de așteptat ca numărul tranzacțiilor să se diminueze.
De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Vaslui au fost depuse un număr de 409 oferte de vânzare de teren din extravilan, iar în urma analizei acestor dosare cu privire la respectarea Legii nr. 17/2014 au fost emise 75 de avize finale. Suprafața pentru care s-au depus ofertele este de 357 hectare.
(Dănuț CIOBANU)