Camera Deputaților a adoptat proiectul în calitate de for decizional. Pentru ca elevii de clasa a VIII-a să facă Educație pentru sănătate la școală, va fi nevoie de acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali.
Inițial, această lege a fost adoptată de către legislativ în iunie 2020, însă președintele Iohannis a retrimis-o spre reexaminare în luna noiembrie 2020. Șeful statului argumenta atunci că ”forma actuală a generat numeroase critici din partea experților în educație și a ONG-urilor”. În forma de atunci, cursurile erau cunoscute ca ”Educație Sanitară”, iar studierea materiei nu era limitată doar la nivel de clasa a VIII-a.
A urmat apoi o serie de dezbateri în Parlament și în comisiile de specialitate ale legislativului, care au concluzionat că “problema mamelor minore nu ține de absența educației sexuale ci de absența educației în general, iar pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității la minore sunt necesare politici economice și sociale naționale de educaţie. De asemenea, ținând cont de faptul că România are un număr mare de avorturi și sarcini la minore, se recunoaște nevoia de educație sanitară, în vederea prevenirii sarcinilor la minore și a contractării bolilor cu transmitere sexuală.”.