de Dănuț CIOBANU
Seceta prelungită din ultimele luni este pe cale să compromită anul agricol de la nivelul județului Vaslui. Din cauza lipsei de apă din sol, au de suferit atât culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară. Prefectura Vaslui a fost sesizată de fermieri cu privire la impactul secetei asupra culturilor agricole. În acest sens, va avea loc o întâlnire între fermieri, ANIF și conducerea Prefecturii, pentru a stabili modul de accesare a unor proiecte care să ajute în lupta cu efectele secetei.
Seceta prelungită care afectează agricultura județului Vaslui a pus în alertă autoritățile locale. Conducerea Prefecturii Vaslui va avea în zilele următoare o întâlnire de lucru cu fermierii din zona de sud a județului, pentru a discuta despre oportunitățile de accesare a unor proiecte în vederea combaterii fenomenului de secetă.
„An discutat cu directorul de la ANIF Vaslui și am înțeles că există posibilitatea accesării de proiecte foarte convenabile pentru fermieri. Mă voi întâlni în zilele următoare cu fermierii și conducerea ANIF, pentru a stabili împreună ceea ce ar trebui să îndeplinească”, a spus Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui.
Până la această dată, la Prefectura Vaslui a fost primit un memoriu în legătură cu efectele secetei doar din comuna Gârceni, însă este de așteptat ca și alți fermieri să transmită astfel de adrese. Toate aceste petiții cu problemele agricultorilor vor fi transmise Guvernului României pentru a se lua măsurile necesare.
„Ca părere personală este că nu mai e o surpriză această secetă prelungită. Ne aflăm într-un proces de deșertificare. Știe toată lumea și de 30 de ani se discută despre acest lucru”, a mai adăugat Daniel Onofrei.
Specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui (DAJ) Vaslui, avertizează că în lipsa unor precipitații importante, producțiile din acest an agricol vor fi diminuate.
„Starea de vegetație a culturilor de toamnă și primăvară nu este una corespunzătoare acestei perioade, întrucât la nivelul județului Vaslui nu au fost precipitații semnificative care să asigure necesarul de apă din sol pentru procesele de creștere și dezvoltare în condiții optime. Cele mai afectate culturi sunt grâul și orzul la care în această perioadă se umplu boabele, la fel și mazărea care parcurge același proces de umplere a boabelor”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
Și la porumb și floarea soarelui procesele de creștere și dezvoltare nu se desfășoară în condiții optime, din cauza deficitului de umiditate din sol. Prin urmare, toate aceste procese fiziologice stagnează cu consecințe asupra producției.