Est News

Fără locuri de muncă și fără speranță! Satele se golesc de tineri. Primarii speră să îi aducă acasă cu asfalt, apă și canalizare

de Dănuț CIOBANU 

Exodul tinerilor din comunitățile vasluiene continuă în forță și în acest an. Fără perspective profesionale, populația activă preferă să  plece în alte zone ale țării sau în străinătate. În urmă rămân satele îmbătrânite și o populație care face față tot mai greu valului de scumpiri la alimente, carburant, energie electrică etc. Mulți primari continuă să implementeze proiecte de apă și canal, reparații de drumuri, în speranța că tinerii se vor întoarce acasă. 

Pentru a determina tinerii să revină acasă, pe lângă locuri de muncă este nevoie de o infrastructură modernă, de servicii publice de calitate, de asistență medicală, de un sistem de învățământ performant etc.

„Populația satelor este îmbătrânită. Tinerii pleacă după o viață mai bună la orașe sau în alte țări. Noi încercăm să le creem acele condiții care să îi determine să se întoarcă în comună, să investească, să își deschidă o mică afacere de familie sau măcar în vacață să vină cu copiii în comună. Sunt și bătrâni care au rămas fără sprijin. Însă noi încercăm, cumva, să le venim în ajutor cu ceea ce putem”, a spus Andrei Năstase, primarul comunei Arsura.

Și în acest an, exodul populației din comunitățile locale continuă într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București.

„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, spunea Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Și din comuna Cozmești sunt plecate în străinătate multe persoane, cele mai multe din satul Fâstâci, dar și din localitățile Bălești și Cozmești. Germania și Anglia sunt țările preferate de cei plecați, care lucrează cu precădere pe șantiere de construcții sau în abatoare.

„Oamenii au plecat de nevoie, pentru a-și întreține familiile mai bine decât o fac aici. Sperăm să nu mai plece atât  de mulți. Cred, totuși, că se va mai pleca până la îmbunătățirea situației și înființarea de locuri de muncă  în comunitățile noastre. La cei plecați se vede că se mai construiește o căsuță, se repară un gard. Ar vrea să plece mai mulți, dar plecă doar cei cu posibilități financiare”, a spus Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.

 

Exit mobile version