Liviu BRĂTESCU
Senator PNL Iași
„România traversează astăzi una dintre cele mai complicate perioade din istoria sa recentă, cu război la granițe și cu o criză economică post-pandemică ale cărei efecte încă le analizăm. Este un moment foarte dificil, dar și unul în care ne testăm limitele și culegem roadele exercițiului democratic din ultimii 30 de ani. Sub umbrela de securitate a NATO și integrați într-una din cele mai puternice economii mondiale, piața comună UE, ne aflăm, în același timp, într-una din cele mai faste situații din istoria statului român. Sunt trei puncte-cheie în care România își arată deja reziliența în mijlocul furtunii perfecte.
Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a întărit rolul pe care țara noastră îl joacă în cadrul NATO și ne-a transformat într-un actor-cheie în regiune. Orice formulă de securitate regională va trebui să se bazeze pe România. Cu alte cuvinte, astăzi suntem la masa deciziilor și demonstrăm că ne ridicăm la înălțimea momentului. Vizita recentă Președintelui Iohannis la Kiev alături de liderii Franței, Italiei și Germaniei este doar partea vizibilă a unui efort diplomatic și militar pe care țara noastră îl desfășoară.
Includerea Moldovei, alături de Ucraina, în noul val al extinderii Uniunii Europene, este un alt punct-cheie în care România a avut un rol hotărâtor. Munca enormă a echipei Președintei Maia Sandu și a echipei guvernamentale de la Chișinău a fost dublată de un efort diplomatic și politic fără precedent al României la Bruxelles pentru ca Republica Moldova să primească meritatul statut de țară candidată la UE. De foarte mulți ani, spunem ceea ce am demonstrat că se poate: ne vom uni alături de frații noștri de peste Prut sub umbrela Uniunii Europene.
Nu în ultimul rând trebuie remarcată rezistența economiei românești într-o perioadă în care prețurile la energie au crescut enorm, în care piețele internaționale sunt în vrie, în care inflația a atins cifre amețitoare, de neimaginat în ultimul deceniu, în care s-au produs atâtea dezechilibre în lanțurile de mărfuri, în care se au loc reașezări tectonice la nivelul economiei globale. O criză economică produce suferință și îi afectează mai întâi pe cei vulnerabili. Pe de o parte, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acționat pentru a compensa tarifele la energie pentru populație și a oferi ajutor financiar direct celor mai vulnerabili români, iar pe de alta a rezistat tentației de a împovăra mediul privat cu noi taxe și impozite. În asemenea perioade nu există soluții magice, dar grija principală rămâne aceea ca economia să funcționeze normal într-o piață liberă. Faptul că investițiile nu vor fi afectate și că vor merge înainte cu toată puterea reprezintă un alt angajament liberal constant al ultimilor ani, de când am preluat guvernarea. La fel, elemente precum cota unică și păstrarea în limite previzibile a actualului cadru fiscal constituie linii roșii peste care noi, PNL, nu vom trece. Ceea ce s-a dovedit că funcționează trebuie păstrat! A scoate din joben noi taxe, oricât de melodios ar suna ele, înseamnă a interveni direct în ceea ce funcționează azi în economie!
România – actor-cheie în securitatea regională și în arhitectura NATO, Republica Moldova – țară candidată la UE și o economie rezilientă, capabilă să treacă prin mari furtuni sunt realități pe care nu ni le puteam imagina în urmă cu câțiva ani. Din când în când, merită să facem un pas în spate pentru a evalua cu adevărat situația țării noastre, fără demagogie! Trebuie să fim mândri și de reușitele noastre, nu doar să constatăm lipsurile (fără a nega evidența că ele există încă din plin). Trăim cu adevărat timpuri istorice, iar de echilibrul clasei politice de astăzi și de capacitatea acesteia de a asculta de specialiști depind anii următori. Avem datoria de a nu comite greșeli majore cu ochii la sondajele de opinie. Copiii noștri s-ar putea să ne judece aspru mai târziu dacă ne pasă doar de ziua de astăzi!”