Ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă în care a detaliat evoluția pandemiei în ultimele săptămâni. Alexandru Rafila a precizat că în ultima săptămână au fost 7.700 de cazuri, dintre care 1.307 cazuri la pacienți reinfectați, dintr-un total de 70 de mii de teste.
Alte declarații:
- La finalul lunii mai, erau aproximativ două mii de cazuri confirmate, după care a început o creștere semnificativă, cu 50% a numărului de cazuri în a treia săptămână a lunii iunie, urmată de o nouă creștere săptămâna trecută.
- În ceea ce privește evoluția deceselor, nu sunt lucruri îngrijorătoare, dată fiind și patologia Omicron.
- Numărul de cazuri internate în secții a crescut mai lent față de numărul de cazuri. A crescut în proporție mică și rata de pozitivare a testelor. În ultima săptămână, rata a crescut cu 50% față de săptămâna precedentă, la peste 7%.
- În unitățile sanitare de profil, sunt internate 900 de persoane, iar la ATI sunt 52 – jumătate vaccinate, jumătate nevaccinate. În același interval, au fost raportate 16 decese.
- Tulpina Omicron este dominantă – 100% din totalul secvențierilor, dar nu avem o statistică la nivelul cazurilor. Nu există dovezi privind o severitate mai mare a bolii, dar avem o transmisibilitate mai mare.
- Având în vedere că au trecut cel puțin cinci luni de la ultimul val, iar majoritatea celor vaccinați cu trei doze au cel puțin șase luni trecute, e clar că avem o erodare a răspunsului imun, iar Omicron produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală.
- Avem două scenarii: Primul, cu vârful valului între 7 și 10 august. Al doilea scenariu, mai pesimist, în care vârful va fi spre sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, cu circa 70 de mii de cazuri pe săptămână. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla.
- Din ce am citit, în majoritatea statelor vârful valului va fi la jumătatea lui iulie, dar știți că noi avem un decalaj față de celelalte țări ale Uniunii Europene.