Ca urmare a numărului mare de întrebări adresate de bârlădeni pe rețelele de socializare în legătură cu probleme edilitar-gospodărești primarul Dumitru Boroș a luat decizia de a intra în dialog cu cetățenii și în mod virtual.
De cel puțin două ori pe lună, pe pagina de Facebook a Primăriei Bârlad va fi prezentat câte un grupaj de întrebări și răspunsuri. Prioritare la selecție vor fi problemele ridicate într-un limbaj civilizat.
Pentru eficiență, le recomandăm bârlădenilor să urmărească atent informările publicate pe pagina de socializare a Primăriei, dar și pe pagina primarului Dumitru Boroș (https://www.facebook.com/BorosDumitru), acolo unde se regăsesc cele mai multe dintre răspunsurile pe care ei le așteaptă.
– Când va fi reparată strada Cozia?
Răspuns: Strada Cozia face parte dintr-un pachet de 45 de străzi la documentația căruia se lucrează în vederea asfaltării. În primă fază, va fi balastată, operațiune care va avea loc la finalul lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de apă-canalizare, care se derulează în momentul de față.
– Când se va face canalizare pe strada Sf. Ilie?
Răspuns: În momentul de față este în derulare proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă-canalizare, iar strada Sf. Ilie este cuprinsă în proiect.
– M-am căsătorit și aș vrea să știu dacă primesc de la Primăria Bârlad vreo sumă de bani drept cadou.
Răspuns: Municipalitatea bârlădeană nu are aprobat un asemenea program.
– Când va fi asfaltată strada Titu Maiorescu?
Răspuns: Această stradă era ca și inexistentă până în urmă cu ceva timp. Am preluat-o de la zero. I-am făcut PUZ, am introdus canalizare, apă, gaz, curent electric. S-au făcut investiții serioase doar cu bani de la bugetul local, efortul financiar fiind unul considerabil. Acum am cuprins-o în pachetul de 45 de străzi la a cărui documentație se lucrează în vederea asfaltării.
– Vă rugăm să ne dați un răspuns în legătură cu strada Iorgu Juvara Fdt. 2. Dacă nu se poate asfalt, am putea beneficia măcar de balastare?
Răspuns: Și această arteră face parte din pachetul celor 45 de străzi pe care intenționăm să le asfaltăm. Până atunci va fi balastată, dar numai după finalizarea lucrărilor la rețelele de apă-canalizare, proiect care se află în derulare.
– Se poate monta o oglindă pentru fluidizarea traficului la intersecția străzilor 1 Mai cu Tudor Vladimirescu? Există mare risc de accidente în acel loc.
Răspuns: Vom iniția o discuție cu Poliția rutieră. Dacă va da avizul în acest sens, vom lua această măsură.
– Când va fi asfaltată strada Caraiman?
Răspuns: Acolo au fost montate rețele de apă și canalizare. Caraiman intră în pachetul celor 45 de străzi a cărui documentație se află în lucru, în vederea asfaltării.
– Când va fi rezolvată problema podului de tablă de pe strada Anastasie Panu?
Răspuns: Cât de curând. La ultima rectificare bugetară pe care am propus-o Consiliului Local, am alocat bani pentru documentația necesară construirii unui pod pe această stradă.
– Când vor fi introduse rețele de apă și canalizare pe strada Veronica Micle?
Răspuns: Investiția este cuprinsă în proiectul de fazare care se află în derulare în momentul de față. Curând vom intra și în această zonă.
– Când va fi apă pe strada Oituz?
Răspuns: Strada Oituz este cuprinsă în proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare (fazare), care se derulează în momentul de față. În curând ajungem și acolo.
– Când începe modernizarea Grădinii Publice?
Răspuns: Este un obiectiv la care noi ținem foarte mult. A avut loc licitația, iar în aceste moment comisia evaluează ofertele. Dacă nu vor fi contestații, urmează predarea amplasamentului și ordinul de începere a lucrărilor.
– Vom avea străzi și trotuare pavate ca la Vaslui?
Răspuns: Nu. Vom avea străzi și trotuare pavate și asfaltate ca la Bârlad. Așa cum am anunțat, pe 4 iulie încep lucrările la cel mai mare proiect de asfaltare din ultimii ani, cu finanțare europeană. Vor fi reînnoite covoarele asfaltice pe străzi care nu au mai trecut prin acest proces în ultimii 30 de ani, iar în unele cazuri chiar mai mult. Vorbim de cele mai tranzitate străzi din oraș. Vor fi piste de biciclete, parcări noi, spații verzi, supraveghere video.
– Care este numărul de locuri de parcare existent în oraș și care este numărul de mașini?
Răspuns: La Bârlad sunt înmatriculate peste 17.000 de autovehicule. La un prim inventar ar fi în jur de 6.100 locuri de parcare, atât între blocuri, cât și pe străzi și în jurul instituțiilor. Întrucât în ultimii ani infrastructura stradală se află într-o continuă schimbare, iar aici vorbim de reconfigurarea unor trotuare, parcuri, alei, eliminarea unor construcții provizorii și multe alte intervenții de optimizare a spațiului public, vom face o reinventariere a acestor locuri de parcare. Intenția este de a oferi cât mai multor bârlădeni posibilitatea de a parca într-un loc special amenajat, în siguranță. Muncim la asta și nu este simplu, pentru că sunt tot mai multe mașini, iar limitele teritoriale ale orașului au rămas aceleași. Deja am început marcarea locurilor de parcare, procedură pe care am stabilit-o împreună cu șefii serviciilor de specialitate din cadrul primăriei, încă de la sfârșitul iernii.
Bârlădenii au mai pus întrebări și despre asfaltarea străzilor: Victor Ion Popa, Decebal, Soarelui, Principatele Unite. Toate acestea sunt incluse în proiectul pentru care s-a făcut cerere de finanțare prin programul Anghel Saligni. Bârladul este în așteptarea deciziei pe care o vor lua autoritățile de la nivel central.