National
Klaus Iohannis: „Criza energetică nu s-a terminat”
Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă pe tema politicii externe și de securitate în contextul summit-ului de săptămâna trecută de la Madrid, prima din acest an susținută exclusiv de către șeful statului.
Principalele declarații ale președintelui:
- Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și, dacă vorbim despre politică externă, pot să spun că au fost săptămâni foarte bune. Dacă ne gândim la ultimele două întâlniri mari care au avut loc, cred că ne amintim majoritatea dintre noi de rezultatele bune obținute de România pentru România.
- Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibiliă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori, România este un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate. România este mai bine protejată și, dacă ne uităm și la vecinătate, ne dăm că pentru România, evoluția a fost destul de pozitivă.
- Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate din motive foarte simple: am avut criza economică din 2009-2010-2011, unde s-a încercat în plan european să se combată prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun și nu intenționez să accept un nou astfel de experiment cu România.
- Guvernul alocă bani suficienți pentru investiții. Pe de altă parte, guvernul a reușit să vină cu pachete pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă peste șocul prețurilor. Acestea vor continua. Vom avea investiții și pachete de sprijin acolo unde este nevoie. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește despre o criză a alimentelor care, deși nu ne afectează direct, ar putea.
- Sunt pentru păstrarea cotei unice. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu. Cota unică nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita, dar pentru un sistem care încă nu este digitalizat, ca al nostru, are certe avantaje practice. Până nu există o digitalizare funcțională nu cred că în România se poate introduce o altfel de cotă. Acum nu văd altă soluție pentru România. Peste câțiva ani, discuția se poate relua.
- Cred că este nevoie de o revizuire a Constituției în sensul modernizării acesteia. Noi știm că aceste proceduri sunt foarte complicate, greu de pus în practic și nu cred că este posibil politic până în 2024. Dreptul la avort este o chestiune care este posibil să se aducă în discuție. Dacă această temă a devenit o complicație politică în SUA, nu înseamnă că trebuie să facem și noi o complicație din ea.
- Pot să vă confirm că am avut o activitate foarte intensă pe tema spațiului Schengen. Există câteva semne pozitive. Vizele pentru America nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români. Regulile pentru această viză sunt foarte stricte, iar România nu le îndeplinește acum. Nu cred că putem să ne așteptăm ca într-un viitor foarte apropiat să avem soluții pe această temă.
- Nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând, ci pentru situații unde până acum a fost reglementări care vin să elimine anumite portițe din codul fiscal.