Majoritatea și opoziția din Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu au ajuns la un acord în ceea ce privește aprobarea regulamentului de distribuire a masei lemnoase din vegetaţia din afara fondului forestier naţional aflată pe aliniamentul drumurilor judeţene.
Întrucât administratorul drumurilor judeţene are obligaţia de a lua toate măsurile de a înlătura de urgenţă cauzele generatoare de evenimente rutiere pe reţeaua de drumuri, este absolut necesară măsura răririi arborilor, precum şi tăierea celor uscaţi şi degradaţi din plantaţia rutieră de pe aliniamentele drumurilor judeţene. Este vorba de arborii care prezintă pericol atât pentru circulaţia rutieră, circulaţia pietonală, locuinţele şi locuitorii din zonă, cât şi pentru reţelele aeriene tehnico-edilitare cu care se intersectează.
În proiectul de hotărâre, au fost prevăzute următoarele modalități de valorificare a masei lemnoase: prin vânzare în licitaţie publică, ca masă lemnoasă pe picior şi/sau ca lemn fasonat; prin negociere ca masă lemnoasă pe picior şi/sau ca lemn fasonat; prin vânzarea directă a lemnului fasonat; prin donaţie şi sponsorizări, în cazul lemnului fasonat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; prin utilizarea lemnului fasonat pentru consumul propriu al proprietarului şi/sau al administratorului; prin prelucrarea primară a lemnului fasonat în instalaţiile proprii ale proprietarului şi/sau ale administratorului fondului forestier proprietate publică.
Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că în proiectul de hotărâre nu se regăsesc propunerile avansate de liberali și, din această cauză, hotărârea nu va fi votată de grupul PNL.
„Noi am propus ca masa lemnoasă să fie distribuită și către UAT-urile pe raza cărora se fac aceste tăieri. Acolo unde se face exploatarea masei lemnoase, UAT-ul să primească lemne pentru școli, spitale etc.”, a spus consilierul liberal.
Cum proiectul de hotărâre vizează patrimoniul și are nevoie de două treimi din voturile consilierilor județeni pentru a fi aprobat, hotărârea a fost respinsă.
(Dănuț CIOBANU)