Est News

Fenomenul astronomic „Superluna” are loc în această seară. Luna va fi mai mare și mai strălucitoare decât de obicei

O Superlună este o “lună plină” care pare cu 7% mai mare și cu 14% mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită. Acest fenomen are loc atunci când Luna se află la o distanță minimă de Pământ. Luna se învârte în jurul planetei noastre pe o elipsă, nu pe un cerc, iar din acest motiv distanța care le separă nu este constantă.

Luna va fi cel mai aproape de Pământ la ora 21:38 (ora României) miercuri, dar nu va fi încă vizibilă. Va răsări abia la ora 23:30 și va apune la 5:21, joi dimineața.

Superluna din iulie este numită ”superluna cerealelor”, deoarece aceasta este perioada secerișului. O altă superlună a avut loc în iunie. A fost denumită ”Superluna căpșunilor”, fiind perioada acestora de recoltare. Următoarea și ultima superlună din acest an va lumina cerul nopții pe 11 august.

 

Ce înseamnă „Superlună”

Termenul de “superlună” a fost dat de astrologul Richard Nolle în 1979 și se referă la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ).

Petru că Luna va fi aproape de pământ, aceasta va părea mult mai mare și mai strălucitoare și va avea o culoare roșiatică.

 

Cum poți vedea Superluna din iulie în România

Cei care doresc să observe Superluna din iulie trebuie să privească cerul, miercuri, pe 13 iulie 2022 după ora 21:38.

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber de români, miercuri seara după ora 21.38.

Dacă va fi senin în momentul în care răsare luna, aceasta va fi mai mare decât de obicei, iar pe măsură ce trec minutele va deveni tot mai strălucitoare.

Superluna din iulie 2022 apare poate fi văzută pe cer puțin mai la sud decât precedenta lună plină și va fi ceva mai aproape de orizont.

Exit mobile version