Est News

Firmele care participă la licitații nu mai au muncitori! Soluția pentru depășirea crizei este alinierea la media salariilor europene

de Dănuț CIOBANU 

Firmele din județul Vaslui care se prezintă la licitații se confruntă cu o criză severă de forță de muncă. Din această cauză, ofertele pe care le depun nu respectă criteriile prevăzute în contracte și există riscul ca multe proiecte să nu fie finalizate. Primarii spun că se confruntă cu astfel de probleme la tot mai multe licitații. O soluție pentru ca societățile să fie competitive pe piață ar fi creșterea salariilor la nivelul celor europene. 

Agenții economici din județul se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă. Tot mai multe firme care participă la diverse licitații nu au completă lista de personal și, în acest fel, îndeplinirea obiectivelor aumate prin contract sunt puse sub semnul întrebării. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a precizat că forța de muncă este din ce în ce mai rară și este foarte greu să găsești muncitori sau specialiști în diferite domenii.

„Mă uit prin prisma firmelor care vin la licitație sau cei care se confruntă zilnic cu lipsa forței de muncă, nu mai spun a specialiștilor. A ajuns să îmi spună un constructor  că, dacă vedea ceva în neregulă închidea contractul de muncă cu respectivul, iar astăzi întorci spatele să nu-l vezi”, a spus Ioan Ciupilan.

În acest context, UAT-urile nu pot decât să atragă investitori pentru a dezvolta comunitățile și să implementeze cât mai multe proiecte de investiții. Cât privește agenții economici, doar o aliniere a salariilor la nivelul celor din Uniunea Europeană pot fideliza forța de muncă. În caz contrar, vor continua să se prezinte la licitații firme care prin oferta depusă nu pot atinge criteriile stabilite în contract și nu au capacitate să ducă la bun sfârșit un anumit obiectiv.

„Firmele nu au decât o singură soluție: să se alinieze la media salariilor de la nivel european și, de aici, să ceară calitate și productivitate, încât să fie competitive pe piață”, a explicat primarul Ioan Ciupilan.

Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea oamenilor întorși din țările europene au plecat din nou la muncă în străinătate.

”A venit această forță de muncă, dar noi le putem oferi ceva?! Oamenii aceștia își spun: ne dă cineva de muncă sau ne ducem din nou la cules de sparanghel! Dacă vorbim de județul Vaslui, atunci să dezvoltăm agricultura, să cultivăm grâu, porumb, sfeclă de zahăr. Dacă nu le oferim nimic, normal că acești oameni pleacă”, spunea Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

 

 

Exit mobile version