Est News

Tinerii vasluieni nu mai vor afaceri! Zeci de rezervări de firme au expirat. Radieri pe bandă rulantă

de Dănuț CIOBANU 

Tinerii din județul Vaslui se depărtează tot mai mult de mediul de afaceri. În cursul acestui an, debutanții în afaceri au înregistrat doar o societate la Registrul Comerțului. Grav este faptul că tinerii aveau operate 57 de rezervări de denumire, rezervări care au expirat în totalitate. De la începutul acestui an, mediul de afaceri local este sufocat de valul de crize care s-a abătut în ultimii ani asupra țării noastre.

În județul Vaslui au fost înființate în total 352 de Societăți cu Răspundere Limitată – Debutant (SRL-D), din care 294 sunt în funcțiune și 58 au fost radiate. De asemenea, 11 SRL-D sunt în curs de înființare.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului afacerile vizează domenii precum transport, construcții, reparare autovehicule, comerț cu amănuntul, coafură, alte activități de înfrumusețare etc.

Pentru a putea beneficia de alocația financiară nerambursabilă până la 10.000 de euro, societatea trebuie să fie înființată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanți asociați.

De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă, pe durată nedeterminată, cu norma întreagă și să mențină în activitate cel puțin doi salariați de la momentul obținerii facilităților și să reinvestească, anual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

De la începutul acestui an, mediul de afaceri local este sufocat de valul de crize care s-a abătut în ultimii ani asupra țării noastre. În primul rând, pandemia de COVID-19 a afectat serios activitatea economică. Chiar dacă în prezent s-au ridicat toate restricțiile, sunt senmale de la nivel european și mondial că valul de infectări continuă să crească. Peste criza de sănătate s-a suprapus criza provocată de războiul din Ucraina, care are un impact nefavorabil asupra mediului de afaceri. O altă criză care a fost generată la noi în țară este criza energetică și vorbim în acest caz de creșterea rapidă a prețurilor la carburant, gaze naturale și curent electric. Nu în ultimul rând, ultima criză cu care ne confruntăm este criza alimentară, generată de războiul din țara vecină.

„Vedem cu ochii și trăim acest impact negativ asupra mediului de afaceri. Toate aceste crize se reflectă asupra mediului economic. Toată baza, toată fundația societății se bazează doar pe mediul de afaceri, pentru că el este singurul care produce plus valoare și nu altcineva. Toți ceilalți consumă! Nu vedem nici la această oră că se gândește o strategie prin care mediul economic autohton este ajutat să reziste, ca să nu mai zic de relansare, despre care discutăm de ani de zile. Nu vedem, și o repet, aceste strategii de dezvoltare economică”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version