Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a reușit să isterizeze o țară întreagă prin declarația pe care a făcut-o luni prin care îi îndemna pe românii sub 40 de ani „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie” pentru a-și lua rețeta pentru comprimatele de iodură de potasiu pe care ar trebui să le ia doar în cazul în care se produce un incident nuclear.
„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, Alexandru Rafila
În doar câteva ore, declarația ministrului s-a viralizat și numeroase persoane au început să-și sune medicii de familie pentru a cere rețetele, panicați că pericolul este iminent dacă însuși ministrul Sănătății, caracterizat printr-o atitudine publică în general relaxată și declarații liniștitoare, a vorbit despre o urgență. Unii ar fi vrut să le și înghită preventiv.
„Nu poți să pronunți cuvântul «urgent» iodură de potasiu când de două zile suntem speriați în legătură cu ce se întâmplă la Zaporojie, la centrala nucleară. Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Ăsta a fost mesajul pe care l-a înțeles toată populația, că acum, urgent, trebuie să meargă la medicul de familie să ia pastilele, ba unii au înțeles că trebuie să le și înghită. Personal, am avut o singură cerere din iunie și până acum iar acum deja am programați aproape toată săptămâna pentru aceste rețete”, a declarat Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, la Europa FM.
Asaltați de oamenii grăbiți să-și procure imediat iodura de potasiu, medicii de familie au atras atenția că vor avea de așteptat pacienții cu probleme de sănătate.
„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, a transmis, luni, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat de presă.
„Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:
1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor
2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății