Adormirea Maicii Domnului este considerată cea mai veche și mai mare sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox închinată Sfintei Fecioare Maria. Aceasta este precedată de o perioadă de post de două săptămâni numit Postul Adormirii Maicii Domnului.
Perioada dintre 15 august, când este Sfânta Marie Mare, şi 8 septembrie, când se sărbătorește Sfânta Marie Mică, apare în popor sub denumirea de Între Sântămării. Conform tradiţiei, este perioada potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În Moldova, gospodinele împart fructe, dar mai ales struguri și prune sau bucate gătite de ele însele cu o zi înainte. Se mai poate oferi și pâine, nu înainte de a fi sfințite în biserică. În unele zone din Muntenia, deținătorii de stupi de albine iau primii faguri cu miere, pe care îi împart nu numai cu familia, cât cu cei săraci.
În același timp, se împarte apă, într-o cană, linguri, furculițe, haine pentru cei sărmani. O altă tradiție de Sfânta Maria este și porumbul copt pe grătar sau fiert. În ziua de 15 august, după slujba de la biserică, femeile merg în cimitire, ca să tămâie mormintele celor dragi.
Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei
Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor prilejuiește Ziua Marinei. La malul mării sau în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale. În toate porturile și orașele de la mare și Dunăre se poate participa la manifestări dedicate acestui eveniment special.
Sfânta Maria este cinstită în mod deosebit de către credincioșii de-a lungul fluviului Dunărea și de la malul mării, pe care o consideră ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a ajuns în acest an la a 113-a aniversare, pentru că în 1902 a fost sărbătorită pentru prima dată.