Seceta prelungită din ultimele luni a afectat și activitatea Direcției Silvice (DS) Vaslui. Din cauza deficitului de precipitații, silvicultorii nu și-au mai realizat în totalitate programul de recoltare al plantelor medicinale. Mai mult, în acest an va avea de suferit și campania de recoltare a fructelor de pădure.
Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a spus că aceste activități aduc venituri instituției pe care o conduce, însă din cauza secetei la unele plante culesul s-a redus. Spre exemplu, la floarea de tei dintr-un program asumat de 12 de tone de floare uscată s-au realizat doar 8 tone. La soc, dintr-un program de 10 tone de plante uscate s-au recoltat 10 tone, iar la păducel din 18 tone programate s-au cules 17 tone de plante.
„Plantele au fost achiziționate de la persoanele fizice care au participat la campania de cules. De regulă, în fiecare an, peste 2.000 de culegatori iau parte la această activitate. Pentru un kilogram de substanță uscată, așa cum cer beneficiarii, trebuie recoltată o cantitate în verde de cinci ori mai mare. Plantele au fost livrate unor agenți economici pe piața internă, cu care am încheiat contracte”, a spus Cătălin Idriceanu.
Și la culesul fructelor de pădure participă lucrători silvici și cetățeni din județul Vaslui. Fructele de pădure ecologice culese în județul Vaslui sunt exportate în Germania și Olanda. După procesare, produsele alimentare, cosmetice și farmaceutice ajung în țări din toată lumea.
(Dănuț CIOBANU)