de Dănuț CIOBANU
Noua majorare a salariilor pentru bugetari îi lasă făără replică pe oamenii de afaceri locali. Patronatul susține că o astfel de măsură nu poate fi înțeleasă în actualul context economic, când sectorul privat se confruntă cu probleme enorme. Mai mult, măsura adâncește decalajul salarial dintre lucrătorii din privat și bugetari, care au salarii mult mai mari și condiții de muncă mai bune.
Toți bugetarii vor primi o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022 (în afară de sănătate și învățământ, care sunt deja la acest nivel).
Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% începând din luna august, după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că, oricum, salariul care se plătește în sectorul de stat este mult mai mare decât ce încasează lucrătorii din mediul provat. Prin urmare, o astfel de măsură va adânci și mai mault decalajul cintre salariații de la stat și cei din privat.
„Asemenea chestiuni te muțesc! Trebuie să se justifice cei care adoptă asemenea măsură”, a punctat Ovidiu Copacinschi.
De altfel, reprezentanții mediului economic de la nivelul județului Vaslui susțin că salariile din mediul privat sunt mai mici față de la stat, iar firmele nu pot concura cu statul atunci când vine vorba despre salarizare.
„Salariile noastre pe care le putem oferi salariaților nu pot fi la nivelul statului. Ca să îmi cer scuze pentru cei de la stat, sunt mulți care stau degeaba, foarte mulți sunt! Și când te duci cu o problemă la dumnealor, te privesc ca și când ai fi nimeni”, a spus Culița Croitoru, reprezentantul Majestic Dulce SRL.
Și omul de afaceri, Adrian Porumboiu, a spus că angajații de la stat au salarii mult mai mari decât cei în privat, iar condițiile de muncă sunt net favorabile bugetarilor.
„Să vedem care este raportul între angajații de la stat și angajații din privat. Cine aduce plus valoare, cine plătește taxe și impozite, firmele private?! Unde vin tot felul de controale, pe firmele private?! Ce se întâmplă? Am avut și eu angajați. La firmă trebuie să muncească, aici…Eu nu am nimic cu nimeni, eu nu generalizez, dar dau niște exemple că, până la urmă, bugetul consolidat al statului este alimentat cu banii pe care îi produc firmele private”, a spus Adrian Porumboiu.