Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a finalizat verificarea în teren a suprafețelor cultivate cu usturoi. Astfel, din cei 19 producători înscriși în program au mai rămas doar 12. Un număr de trei fermieri s-au retras, iar patru nu au îndeplinit condițiile impuse de program.
Pentru anul 2022, ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pentru susținerea producției de usturoi, respectiv producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familialecât și producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la înscriere și de a încheia programul prin valorificarea producţiei și încasarea ajutorului de minimis pentru producția de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm; să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp etc.
Ȋn ceea ce privește valorificarea producţiei de usturoi, aceasta se va desfășura în perioada cuprinsă între 1 iunie-21 noiembrie 2022 inclusiv, iar documentele justificative vor fi bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
„Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3.000 euro/ha și se va plăti în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)