Prezent în județul Vaslui pentru a verifica sistemele de irigații, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus că în județ sunt multe baraje care nu își îndeplinesc misiunea. Ministrul a mai precizat că va vizita toate aceste acumulări de apă, astfel încât să inițieze în Guvernul României un act normativ pentru a prelua barajele la Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor și Pădurilor.
„Vrem să introducem aceste baraje în programul național de reabilitare a sistemului de irigații. Folosind evident sumele cuvenite pe care le-au stabilit prin acest program de reabilitare și extindere a sistemului de irigații, folosind și alte metode de irigare. Sunt opt baraje care nu sunt funcționale și ar putea să irige o suprafață de 3.000 – 3.500 de hectare, ceea ce nu este puțin având în vedere suprafața județului Vaslui și posibilitatea de a folosi resursele pe care le are județul”, a spus Petre Daea.
Confruntați cu seceta prelungită din ultimele luni, tot mai mulți fermieri din județul Vaslui vor să înființeze sisteme de irigații. Potrivit modificărilor legislative de ultimă oră, producătorii agricoli pot să înființeze amenajări locale de irigații. Mai mult, dacă fermierii dețin sisteme locale de irigații care sunt în funcțiune, un procent de 50% din contravaloarea energiei electrice la stația de pompare va fi suportat de stat, iar apă utilizată la irigații este gratuită.
Sandu Damian, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui, a spus că în această perioadă problema sistemelor de irigații este asigurarea surselor de alimentare cu apă.
”Zona Ștefan cel Mare nu are sisteme de irigații. Nu sunt surse de apă, iar debitul pe râul Bârlad este foarte scăzut și nu se pot implementa sisteme de irigații”, a explicat Sandu Damian.
(Dănuț CIOBANU)