Apa de ploaie trebuie strânsă și folosită la diverse treburi casnice, în locul apei de băut, recomandă „Apele Române”
Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române: „Este foarte important ca în această perioadă să folosim apa de băut pentru băut, iar dacă putem – și acolo unde avem posibilitatea – să apelăm la surse alternative, în special în perioadele în care beneficiem de precipitații, să strângem apa de ploaie, pentru că o reducere a consumului și o economisire se traduc în mii sau chiar milioane de metri cubi de apă foarte importanți în această perioadă. Orice gest de economisire este foarte important și contează, în această perioadă cred că trebuie să ne gândim și la cei de lângă noi, astfel încât apa să ajungă tuturor”.
România se numără printre statele europene cel mai grav afectate de secetă din această vară. Un raport european recent spune că ne confruntă cu cea mai gravă lipsă de precipitații și de umiditate din sol din ultimii 500 de ani. Anul acesta, seceta a uscat solurile Europei. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, 47% din teritoriul continentului a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.
Astfel că, lipsa precipitațiilor și valurile de căldură tot mai puternice vor reduce drastic producția din acest an de cereale la nivel european. Cele mai afectate culturi sunt cele de soia, porumb și floarea soarelui. Estimările actuale de producție pentru aceste culturi de 12% pentru floarea-soarelui și 16% pentru porumb.