Schimbările climatice provocate de activitatea oamenilor au declanșat pierderi masive de gheață în Groenlanda, care nu mai pot fi oprite nici dacă lumea ar înceta astăzi să emită gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu coordonat de cercetătorii danezi și publicat în Nature Climate Change.
Potrivit cercetătorilor, este inevitabil ca 3,3% (110 trilioane de tone) din stratul de gheață din Groenlanda să se topească. Acest lucru va declanșa o creștere a nivelului mării la nivel global de 30 de centimetri. Deși studiul nu a specificat un interval de timp pentru topirea și creșterea nivelului mării, autorii au sugerat că o mare parte evenimente se pot desfășura până în anul 2100.
O creștere cu 30 cm a nivelului mării ar avea consecințe catastrofale. Inundații masive ar avea loc de cinci ori mai des, iar cele moderate vor fi de zece ori mai frecvente. Alte țări insulare joase și cele în curs de dezvoltare, precum Bangladesh, sunt și mai vulnerabile, pentru că nu dispun de fondurile necesare pentru a se adapta la creșterea nivelului mărilor.
Groenlanda se află în zona arctică, care se încălzește anual mult mai repede decât restul lumii. Topirea la suprafață, care se traduce prin râuri de gheață, lacuri și cascade uriașe care dispar în crevase, este cea care provoacă cele mai mari pierderi de gheață.