Est News

Campania antidrog „Dincolo de aparențe”, explicată de polițiștii vasluieni în școlile din Bârlad, Oșești și Vetrișoaia

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în orașul Murgeni și în comuna Hoceni.

Zilele trecute, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

În perioada 17 – 18 august 2022, polițiștii Biroului Siguranța Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au desfășurat mai multe activități informativ-preventive, la două unități de învățământ, din municipiul Bârlad și comuna Oșești.

Astfel, în cadrul activităților au fost organizate sesiuni de informare pe tema discriminării, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul „Atelierelor de Vară – Șotron” ale Asociației OvidiuRo.

Activitățile au avut ca scop conștientizarea copiilor cu privire la prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii, scăderea riscului de victimizare în rândul copiilor și modalitățile de prevenire antivictimală a acestora.

Polițiștii, prin intermediul desfășurării unor astfel de activități,  își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Pe timpul activităților, participanților le-au fost prezentate principalele fapte antisociale ce sunt săvârșite de către elevi și consecințele legale, sociale și morale ale acestora, fiind dezbătute și teme precum prevenirea bullying-ului și a absenteismului școlar.

Aceste întâlniri urmăresc în special reducerea violenţei şcolare, dar şi încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Cei care au participat la activitate, au primit și câteva recomandări din partea polițiștilor, printre care:

să povestească cu prietenii despre acte de discriminare pe care le-au trăit, la care au fost partaşi sau de care au auzit, să evite să judece întreg grupul în funcţie de comportamentul unei singure persoane;

să nu iși rezolve un conflict prin violență, să apeleze la sprijinul celor care ii pot ajuta (părinți, profesori, polițiști);

să nu accepte să se întâlnească cu persoane pe care le cunosc doar din mediul online și să nu părăsească locuința fără acordul părinților și să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau ce cer.

Duminică, 21 august 2022, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Sectorul Poliției de Frontieră Berezeni și cu jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, în comuna Vetrișoaia, județul Vaslui.

Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

De asemenea, polițiștii, polițiștii de frontieră și jandarmii le-au explicat persoanelor prezente la activitate că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

Tinerii au avut posibilitatea să testeze ochelari speciali, care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive și care distorsionează realitatea.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campania „Dincolo de aparențe”, derulată la nivel național.

Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate pe toată perioada sezonului estival.

 

Exit mobile version