Est News

Managementul deșeurilor – oportunități de finanțare prin PNRR

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui supune atenției autorităților publice locale, două ghiduri pentru investiții din cadrul Componentei 3–Managementul deșeurilor din Planului Național de Redresare și Reziliență, puse în consultare de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Principalul obiectiv al autorităţilor, prevăzut pentru anul 2025 în pachetul economiei circulare, este de a creşte gradul de reciclare la 55%, în condiţiile în care, conform Eurostat, media reciclării din ţara noastră este în prezent de numai 11%, faţă de 45% la nivel european.

Investițiile vizează înființarea de centre de colectare cu aport voluntar și construirea de insule ecologice digitalizate. Aceste investiții pot fi soluții viabile pentru a crește gradul de reciclare și în  județul Vaslui care în anul 2020 a fost doar 11,76 %, deși s-a ajuns la un grad de conectare la serviciile de salubritate de 100%.

Conform Ghidurilor de finanțare aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta Managementul Deșeurilor:

 

  1. Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door (deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări).

O cerere de finanțare poate include una până la 5 platforme de tip CAV, în conformitate cu Planurile Județene de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)/Planul Municipal de Gestionare a Deșeurilor pentru București dar și cu numărul comunităților de până la 50.000 de locuitori care compun UAT-ul/ADI-ul, ținând cont de datele INS privind populația după domiciliu la 1 ianuarie 2021.

Achiziția de containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar se va realiza centralizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza acordului de asociere de autorități contractante.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Bugetul estimat: 452.2 mil. Euro

Solicitanți: UAT, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), dar și alte asocieri de UAT-uri.

 

 

  1. Construirea de insule ecologice digitalizate compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor:

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 locuitori/apartamente.

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

Buget estimat: 200,1 mil. euro.

Solicitanți: UAT – municipii și orașe (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) în a căror proprietate va rămâne infrastructura.

Numărul maxim de insule ecologice digitalizate care poate fi solicitat:

 

Pentru mai multe detalii, beneficiarii interesați pot descărca documentele Ghidul Solicitantului și anexele aferente, de la adresa http://pnrr.mmap.ro/managementul-deseurilor/ .

Exit mobile version