Intervenția șefului DSU, dr. Raed Arafat în cadrul forumului a urmărit prezentarea situației actuale regăsită la granițele țării, acțiunile întreprinse de instituțiile statului cu rol în gestionarea situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul României în urma conflictului din Ucraina dar și misiunile specifice de oferire de sprijin, acțiuni umanitare, derulate prin prisma colaborării strânse între instituțiile guvernamentale, autoritățile publice locale și societatea civilă.
Totodată, a fost prezentată organizarea centrelor de comandă de la nivelul județelor de prim răspuns, unde au fost dislocate persoane din cadrul IGSU dar și din cadrul DSU, dar și modalitățile de lucru, din punct de vedere operațional, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere, activitățile derulate de personalul detașat la CNCCI, colaborarea și schimbul de informații și coordonare cu celelalte celule de lucru din județele de prim răspuns, relaționarea acestora atât cu societatea civilă cât și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale internaționale prezente la Centrul Național.
De asemenea, a fost prezentată și activitatea realizată la Centrul Logistic European pentru primirea, depozitarea, manipularea și transferul asistenței umanitare oferită de statele membre către Ucraina, operaționalizat în județul Suceava.
În încheiere, dr. Raed Arafat a reiterat importanța conlucrării între toate organismele implicate în oferirea de sprijin cetățenilor ucraineni, derularea în mod integrat a acțiunilor de suport oferite refugiaților și menținerea relațiilor strânse între instituțiile guvernamentale, autoritățile publice locale și societatea civilă, în scopul de a interveni rapid, organizat, atunci când situația o impune.