Est News

Vasluiul are nevoie de o strategie anti-pribegie! În spatele sărbătorilor populare, satele sunt goale cu casele în paragină

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce județul Vaslui freamătă de festivaluri și sărbători populare, comunitățile locale se depopulează agresiv. Tinerii pleacă masiv în străinătate sau în alte zone ale țării, iar satele Vasluiului se transformă încet dar sigur în niște muzee cu case în paragină. Din păcate, nici eforturile autorităților locale de a crește calitatea vieții nu stopează exodul populației, în timp ce perspectivele demografice sunt sumbre.

În ultimi ani, satele județului Vaslui se depopulează rapid. Autoritățile locale sunt luate prin surpindere de acest proces accelerat de părăsire a mediului rural și încearcă să adopte măsuri care să îi determine pe tineri să nu mai plece în străinătate sau în alte zone ale țării.

„Casele sunt părăsite din cauză că nu au ajuns la niciun numitor comun moștenitorii, iar cei care au rămas în case au plecat și și-au luat locuințe în altă parte. Suntem în discuții și vom propune în Consiliul Local pentru că ne dă voie Codul Fiscal să triplăm sau să mărim chiar de șase ori impozitul pe casele părăsite, pe acele suprafețe de teren”, a spus Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.

Din nefericire, sporul natural negativ al populației s-a accentuat în ultimii ani, când numărul deceselor a depășit net numărul nașterilor vii. În acest context social, autoritățile locale sunt în alertă și încearcă să atragă în comunitățile rurale populația care a emigrat.

„În anul 2012 aveam 500 de copii la șoală, iar acum mai avem doar 180 de copii. Avem 40 de decese anual, și doar 12-13 nașteri în aceeași perioadă de timp. Noi am îmbunătățit calitatea vieții în satele noastre și avem așteptări ca cei plecați în pribegie să se întoracă acasă”, a mai spus primarul din Șuletea.

Și în acest an, exodul populației din comunitățile locale continuă într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București. Pentru a determina tinerii să revină acasă, pe lângă locuri de muncă este nevoie de o infrastructură modernă, de servicii publice de calitate, de asistență medicală, de un sistem de învățământ performant etc.

„Populația satelor este îmbătrânită. Tinerii pleacă după o viață mai bună la orașe sau în alte țări. Noi încercăm să le creem acele condiții care să îi determine să se întoarcă în comună, să investească, să își deschidă o mică afacere de familie sau măcar în vacață să vină cu copiii în comună. Sunt și bătrâni care au rămas fără sprijin. Însă noi încercăm, cumva, să le venim în ajutor cu ceea ce putem”, a spus Andrei Năstase, primarul comunei Arsura.

Exit mobile version