de Dănuț CIOBANU
Comisia Europeană este extrem de pragmatică în relația cu beneficiarii finanțărilor nerambursabile. Bruxellesul acordă timp suplimentar de execuție pentru realizarea unor proiecte, dar nu și fonduri în plus. În această situație este și drumul strategic din județul Vaslui, blocat din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții. CJ-ul trebuie să facă rost de bani pentru a finaliza investiția.
Criza prețurilor la materialele de construcții a reușit să afecteze în scurt timp numeroase proiecte de dezvoltare. Unul din marile proiecte pe infrastructură la care nu se mai lucrează este drumul strategic.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că singura soluție pentru finalizarea acestor obiective este accesarea fondurilor europene nerambursabile, dar și contractarea unor credite care să asigure partea de cofinanțare din partea beneficiarului. Președintele CJ-ului a adăugat că indiferent de cine ar fi la conducerea instituției s-ar confrunta cu aceste probleme.
„Demersul Guvernului la Comisia Europeană a cam eșuat. Au spus că vă dăm timp de execuție, dar nu avem bani. Dar banii trebuie să îi punem noi. De unde bani? Trebuie să realizăm obiectivul (n.r. drumul strategic), nu le putem lăsa așa drumurile”, a spus Dumitru Buzatu.
În cazul drumului strategic, constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.
„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea, atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a mai spus Dumitru Buzatu.
Până în prezent au fost trase prin proiectul drumului strategic 25 de milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrărilor ar mai trebui 25 de milioane de euro, sumă pentru care ar trebui 30 de bugete locale să fie acoperită.
În perioada imediat următoare se va finaliza analiza privind restul de executat, după care se va merge la finanțator, se vor întocmi caietele de sarcini și se va da drumul la licitații. Practic, a mai rămas un an pentru executarea acestui proiect.
Proiectul drumului strategic a fost influențat de o serie de factori cum ar si pandemia de coronavirus, insolvența Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A, creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții. Prin urmare, constructorii au solicitat rezilierea contractelor de lucrări, iar în prezent se lucrează la determinarea restului de executat pentru a putea demara din nou licitația pentru finalizarea investiției. Prin urmare, nu se pot efectua tragerile preconizate pentru acest obiectiv de investiții, în sumă de 46.500.000 lei.